Torte i kolaci
Страна 4 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Torte i kolaci
KREM TORTA OD JABUKA
Potrebno je.
Za testo: 300 gr.putera,300 gr. brašna,2 kašike kisele pavlake,1 kašičica praška za pecivo,
1 vanil šećer.
Za fil: 100 gr.mlevenih očišćenih badema, 100 gr, šećera,100 gr. putera,3 žumanca i 2 cela jaja,
1 dcl.umućene slatke pavlake, 1 kg, kiselih jabuka, malo cimeta i šećera po ukusu.
Jabuke oljuštiti, narendati, pošećeriti po svom ukusu i dinstati da omekšaju i sva tečnost ispari.
Na kraju dodati cimeta po svom ukusu.Dobije se fina gusta smesa.
Za to vreme od navedenih sastojaka zamesiti testo koje treba ostaviti 1 sat u frižideru.
Na pari skuvati 3 žumanca i 2 cela jajeta sa 100 gr. šećera. Kada se ohladi u to dodati umućen puter i bademe.
U ohladjene masu od jabuka dodati 1 dcl. umućene slatke pavlake. Tako su se dobila dva fila:jabuke i žuti.
Testo podeliti na 4 dela. Svaki deo razviti u koru veličine pleha i peći posebno na 200 stepeni oko 10-tak minuta.
Ohladjene kore filovati ovim redom.Prvo žuti fil pa preko njega fil od jabuka pa kora i tako redom.
Poslednja kora se filuje samo sa filom od jabuka. Posuti sa bademima. Torta treba da odstoji najmanje 1 dan.
Potrebno je.
Za testo: 300 gr.putera,300 gr. brašna,2 kašike kisele pavlake,1 kašičica praška za pecivo,
1 vanil šećer.
Za fil: 100 gr.mlevenih očišćenih badema, 100 gr, šećera,100 gr. putera,3 žumanca i 2 cela jaja,
1 dcl.umućene slatke pavlake, 1 kg, kiselih jabuka, malo cimeta i šećera po ukusu.
Jabuke oljuštiti, narendati, pošećeriti po svom ukusu i dinstati da omekšaju i sva tečnost ispari.
Na kraju dodati cimeta po svom ukusu.Dobije se fina gusta smesa.
Za to vreme od navedenih sastojaka zamesiti testo koje treba ostaviti 1 sat u frižideru.
Na pari skuvati 3 žumanca i 2 cela jajeta sa 100 gr. šećera. Kada se ohladi u to dodati umućen puter i bademe.
U ohladjene masu od jabuka dodati 1 dcl. umućene slatke pavlake. Tako su se dobila dva fila:jabuke i žuti.
Testo podeliti na 4 dela. Svaki deo razviti u koru veličine pleha i peći posebno na 200 stepeni oko 10-tak minuta.
Ohladjene kore filovati ovim redom.Prvo žuti fil pa preko njega fil od jabuka pa kora i tako redom.
Poslednja kora se filuje samo sa filom od jabuka. Posuti sa bademima. Torta treba da odstoji najmanje 1 dan.
Re: Torte i kolaci
JAPANSKA TORTA
Nije kosooka ni žuta već lepa okrugla i veoma ukusna, verujte mi.
Potrebno je: 11 jaja, 250 gr,šećera,300 gr. mlevenih oraha,50 gr, seckanih oraha,
250 gr. putera,250 gr,šećera u prahu,2 kašike oštrog brašna,strugana kora od limuna,
3 štangle čokolade.
Umutiti 7 žumanaca sa 150 gr.šećera.Dodati 250 gr.mlevenih oraha,2 kašike
oštrog brašna,struganu koru limuna i čvrst sneg od 7 belanaca.
Podeliti u tri dela i peći svaku koru posebno u okruglom kalupu.
Ili jednu veliku koru pa iseći na 3 dela ako hoćete četrvrtastu.
Uvek je bolje ako se kore peku posebno ali može i ovako.
Svaku koru kada se ohladi filovati sa jednim od sledećih filova.
1.fil: na pari kuvati 4 žumanca sa 100 g, šećera dok se krem ne zgusne.
Ohladiti krem i pomešati sa 100 gr. umućenog putera.
2.fil: umutiti 100 gr. putera,dodati 100 gr. šećera u prahu,istopljenu čokoladu,
50 gr.seckanih oraha i 50 gr. mlevenih oraha.Sve izmešati u homogenu masu.
3.fil:U šne od 4 belanaca dodati 150 gr. šećera u prahu.
Ovim filom premazati tortu odozgo i sa strane.
Nije kosooka ni žuta već lepa okrugla i veoma ukusna, verujte mi.
Potrebno je: 11 jaja, 250 gr,šećera,300 gr. mlevenih oraha,50 gr, seckanih oraha,
250 gr. putera,250 gr,šećera u prahu,2 kašike oštrog brašna,strugana kora od limuna,
3 štangle čokolade.
Umutiti 7 žumanaca sa 150 gr.šećera.Dodati 250 gr.mlevenih oraha,2 kašike
oštrog brašna,struganu koru limuna i čvrst sneg od 7 belanaca.
Podeliti u tri dela i peći svaku koru posebno u okruglom kalupu.
Ili jednu veliku koru pa iseći na 3 dela ako hoćete četrvrtastu.
Uvek je bolje ako se kore peku posebno ali može i ovako.
Svaku koru kada se ohladi filovati sa jednim od sledećih filova.
1.fil: na pari kuvati 4 žumanca sa 100 g, šećera dok se krem ne zgusne.
Ohladiti krem i pomešati sa 100 gr. umućenog putera.
2.fil: umutiti 100 gr. putera,dodati 100 gr. šećera u prahu,istopljenu čokoladu,
50 gr.seckanih oraha i 50 gr. mlevenih oraha.Sve izmešati u homogenu masu.
3.fil:U šne od 4 belanaca dodati 150 gr. šećera u prahu.
Ovim filom premazati tortu odozgo i sa strane.
Re: Torte i kolaci
JAPANSKI VETAR
Ispeći 3 kore. Svaka ide od: 5 belanaca sa 10 kašika šećera, 3 kašike prezle i 5 kašika seckanih oraha. Svaku koru peći posebno oko 30 min u podmazanom plehu.
Prvi fil: 7 žumanaca,15 kašika šećera,8 kašika brašna i pola litre mleka. Skuvati
Drugi fil: Umutiti 250 gr margarina ili putera sa 150 gr šećera u prahu.Dodati 8 žumanaca
Oba fila sjediniti i dodati 300 gr. mlevenih oraha.
Umutiti 4 šlaga.
Filovati na sledeći naćin: kora+fil+malo šlaga+kora+fil+malo šlaga+kora +tanko fila i šlag odozgo i sa strane.
Ispeći 3 kore. Svaka ide od: 5 belanaca sa 10 kašika šećera, 3 kašike prezle i 5 kašika seckanih oraha. Svaku koru peći posebno oko 30 min u podmazanom plehu.
Prvi fil: 7 žumanaca,15 kašika šećera,8 kašika brašna i pola litre mleka. Skuvati
Drugi fil: Umutiti 250 gr margarina ili putera sa 150 gr šećera u prahu.Dodati 8 žumanaca
Oba fila sjediniti i dodati 300 gr. mlevenih oraha.
Umutiti 4 šlaga.
Filovati na sledeći naćin: kora+fil+malo šlaga+kora+fil+malo šlaga+kora +tanko fila i šlag odozgo i sa strane.
Re: Torte i kolaci
JAFA TORTA
Kore: Od 6 jaja,6 kašika šećera,5 kašika oraha,1 kašikom brašna i praškom za pecivo ispeći koru i podeliti na 2 dela.
Beli fil: 800 gr. mleka 4 kašike brašna,1 puding od vanile,
8 kašika šećera.Skuvati krem.
Crni fil: Ušpinovati 300 gr. šećera sa 1 čašom vode,dodati 300 gr.
oraha i 2-3 štangle čokolade.
Posebno umutiti 300 gr. putera sa 2 kašike šećera u prahu i 2-3 vanil šećera
pa pola putera staviti u beli krem a pola u crni krem.
Svaku koru nakvasiti sa sokom od pomorandže.
Potrebno je još 3 kutije jafa keksa.
Tortu ređati ovako: kora+ beli fil+jafa keks poslagan+ beli fil
+ kora i celu tortu isfilovati sa crnim filom. Posuti orasima.
JAFA TORTA na drug način
Testo: 14 jaja,14 kašika šećera,14 kašika mlevenih oraha,6 kašika brašna,pola kašičice soka od limuna, 2 šoljice ulja,prašak za pecivo.
Beli fil: 1litar mleka,8 kašika gustina,8 kašika šećera,250 gr putera,kesica vanil šećera.
Crni fil:200 gr. šećera,1 dcl vode,200 gr. mlevenih oraha,4 štangle čokolade,250 gr. putera,,Dalje treba 4 kutije jafa keksa,4 dcl soka od pomorandže.
Od jaja,šećera oraha,brašna,soka limuna,ulja i praška za pecivo ispeći 2x 2 kore i kada se prohlade iseći svaku na pola da se dobiju 4 kore. Posebno skuvati od navedenih materijala beli fil i crni fil. Jafa keks umakati u sok od pomorandže onom stranom koja nije premazana čokoladom. Tortu slagati na sledeći način: prva kora,beli fil,jafa keks, malo belog fila.kora ,
crni fil,kora,beli fil, jafa keks,beli fil,kora, crni fil i sa strane cela torta.
Ukrasiti je celu sa šlagom.
Kore: Od 6 jaja,6 kašika šećera,5 kašika oraha,1 kašikom brašna i praškom za pecivo ispeći koru i podeliti na 2 dela.
Beli fil: 800 gr. mleka 4 kašike brašna,1 puding od vanile,
8 kašika šećera.Skuvati krem.
Crni fil: Ušpinovati 300 gr. šećera sa 1 čašom vode,dodati 300 gr.
oraha i 2-3 štangle čokolade.
Posebno umutiti 300 gr. putera sa 2 kašike šećera u prahu i 2-3 vanil šećera
pa pola putera staviti u beli krem a pola u crni krem.
Svaku koru nakvasiti sa sokom od pomorandže.
Potrebno je još 3 kutije jafa keksa.
Tortu ređati ovako: kora+ beli fil+jafa keks poslagan+ beli fil
+ kora i celu tortu isfilovati sa crnim filom. Posuti orasima.
JAFA TORTA na drug način
Testo: 14 jaja,14 kašika šećera,14 kašika mlevenih oraha,6 kašika brašna,pola kašičice soka od limuna, 2 šoljice ulja,prašak za pecivo.
Beli fil: 1litar mleka,8 kašika gustina,8 kašika šećera,250 gr putera,kesica vanil šećera.
Crni fil:200 gr. šećera,1 dcl vode,200 gr. mlevenih oraha,4 štangle čokolade,250 gr. putera,,Dalje treba 4 kutije jafa keksa,4 dcl soka od pomorandže.
Od jaja,šećera oraha,brašna,soka limuna,ulja i praška za pecivo ispeći 2x 2 kore i kada se prohlade iseći svaku na pola da se dobiju 4 kore. Posebno skuvati od navedenih materijala beli fil i crni fil. Jafa keks umakati u sok od pomorandže onom stranom koja nije premazana čokoladom. Tortu slagati na sledeći način: prva kora,beli fil,jafa keks, malo belog fila.kora ,
crni fil,kora,beli fil, jafa keks,beli fil,kora, crni fil i sa strane cela torta.
Ukrasiti je celu sa šlagom.
Re: Torte i kolaci
TORTA SA KARAMELOM I ORASIMA
Potrebno je: 5 jaja,325 gr. šećera,150 gr. brašna,100 gr. mlevenih oraha,kašicica praška za pecivo,malo soli, 200 gr. seckanih oraha,800 ml.slatke pavlake, kesica vanil šećera,6 kašika likera maraskino ili sok od pomorandže.
Umutiti žumanca sa 5 kašika tople vode i 150 gr šećera,Dodati brašno,mlevene orahe, prašak za pecivo,so i čvrst sneg od belanaca.
Masu sipati u dobro podmazan pleh i peći oko 30 min na 180 stepeni.
Ohladjeno testo preseći na 3 dela.175 gr. šećera rastopiti dok se ne karamelizuje i u to
dodati seckane orahe.Presuti na podmazanu tacnu i kada se ohladi sitno ga izdrobiti.
Pavlaku umutiti sa vanil šećerom.Kada se umuti dodati sitno izdrobljen grilijaš.Donju koru poprskati sa 3 kašike likera ili soka od pomorandže.premazati sa 1/3 šlaga sa grilijašem.
Prekriti sa drugom korom koju takodje poprskati sa 3 kašike likera ili sokom od pomorandže.Premazati sa šlagom i prekriti trećom korom.
Odozgo posuti mrvicama grilijaša koji smo ostavili ,celu tortu ukrasiti sa šlagom.
Potrebno je: 5 jaja,325 gr. šećera,150 gr. brašna,100 gr. mlevenih oraha,kašicica praška za pecivo,malo soli, 200 gr. seckanih oraha,800 ml.slatke pavlake, kesica vanil šećera,6 kašika likera maraskino ili sok od pomorandže.
Umutiti žumanca sa 5 kašika tople vode i 150 gr šećera,Dodati brašno,mlevene orahe, prašak za pecivo,so i čvrst sneg od belanaca.
Masu sipati u dobro podmazan pleh i peći oko 30 min na 180 stepeni.
Ohladjeno testo preseći na 3 dela.175 gr. šećera rastopiti dok se ne karamelizuje i u to
dodati seckane orahe.Presuti na podmazanu tacnu i kada se ohladi sitno ga izdrobiti.
Pavlaku umutiti sa vanil šećerom.Kada se umuti dodati sitno izdrobljen grilijaš.Donju koru poprskati sa 3 kašike likera ili soka od pomorandže.premazati sa 1/3 šlaga sa grilijašem.
Prekriti sa drugom korom koju takodje poprskati sa 3 kašike likera ili sokom od pomorandže.Premazati sa šlagom i prekriti trećom korom.
Odozgo posuti mrvicama grilijaša koji smo ostavili ,celu tortu ukrasiti sa šlagom.
Re: Torte i kolaci
KASATO TORTA
250gr.putera
3 žumanca
3 belanca
200 gr.šećera u prahu
2 štangle čokolade
300 gr.mlevenog keksa
150 gr.suvog grožđa
150 gr.žele bombona seckanih
150 gr.mlevenih oraha + 50 gr. seckanih
3 štangle čokolade za preliv
Puter i 150 gr. šećera u prahu umutiti.
Dodati 3 žumanca i 2 štangle rastopljene čokolade.
U to dodati mleveni keks, suvo grožđe,seckane žele bombone,
mlevene i seckane orahe.
U sve to dodati dobro umućena 3 belanca sa 50 gr. šećera u prahu
(prvo se ulupa črvst sneg pa se doda šećer,)
Oblikovati masu po želji (okrugla, četvrtasta, kupasta itd)
i preliti sa rastopljenom čokoladom (čokolada,malo mleka i malo putera)
KASATO TORTA na DRUGI NAČIN
Umutiti patišpanj od 6 jaja, 6 kašika šećera i šest kašika brašna. Ohladjen poprskati rumom ili kafom kuvanom.
Fil: 250 gr. putera umutiti sa 200 gr. prah šećera,dodati 4 žumanca.
Samleti 300 gr. keksa i popariti sa vrelim mlekom malo da bude gusto nikako retko.
Kada se ohladi dodati u umućen puter i izmešati. Dodati 100 gr. seckanih oraha,100 gr. seckanog želea,100 gr. suvog grožđa.Staviti po kori a odozgo šam od 4 ulupanih belanaca sa 8 kašika ušpinovanog šećera ili šlag.
250gr.putera
3 žumanca
3 belanca
200 gr.šećera u prahu
2 štangle čokolade
300 gr.mlevenog keksa
150 gr.suvog grožđa
150 gr.žele bombona seckanih
150 gr.mlevenih oraha + 50 gr. seckanih
3 štangle čokolade za preliv
Puter i 150 gr. šećera u prahu umutiti.
Dodati 3 žumanca i 2 štangle rastopljene čokolade.
U to dodati mleveni keks, suvo grožđe,seckane žele bombone,
mlevene i seckane orahe.
U sve to dodati dobro umućena 3 belanca sa 50 gr. šećera u prahu
(prvo se ulupa črvst sneg pa se doda šećer,)
Oblikovati masu po želji (okrugla, četvrtasta, kupasta itd)
i preliti sa rastopljenom čokoladom (čokolada,malo mleka i malo putera)
KASATO TORTA na DRUGI NAČIN
Umutiti patišpanj od 6 jaja, 6 kašika šećera i šest kašika brašna. Ohladjen poprskati rumom ili kafom kuvanom.
Fil: 250 gr. putera umutiti sa 200 gr. prah šećera,dodati 4 žumanca.
Samleti 300 gr. keksa i popariti sa vrelim mlekom malo da bude gusto nikako retko.
Kada se ohladi dodati u umućen puter i izmešati. Dodati 100 gr. seckanih oraha,100 gr. seckanog želea,100 gr. suvog grožđa.Staviti po kori a odozgo šam od 4 ulupanih belanaca sa 8 kašika ušpinovanog šećera ili šlag.
Re: Torte i kolaci
KATARINA TORTA
Prvo testo:6 jaja,6 kašika šećera,6 kašika samlevenih oraha,2 kašike brašna,
2 kašike kakaoa,2 štangle čokolade.1/2 praška za pecivo.
Drugo testo: 5 belanaca,200 gr šećera,4 kašike brašna,150 gr.seckanih oraha,
150 gr.suvog grožđa,2 kasike ulja.
Žuti krem:5 žumanaca,6 kašika šećera,200 gr.margarina ili putera,
150 gr.šećera u prahu, 1 limun.
Beli fil: 4 belanca 200 gr.šećera u prahu,
Preliv: 150 gr. čokolade
Za prvo testo umutiti žumanca sa šećerom dodati sve ostale sastojke i sneg od belanaca.
Ispeći. Ohlađeno iseći na pola.
Za drugo testo izmutiti sneg od belanaca umešati sve sastojke i ispeći u plehu iste veličine.
Za žuti krem: skuvati na pari žumanca sa šećerom u ohlađeno dodati margarin
ili puter izmešan sa šećerom u prahu i limunov sok.
Beli fil:umutiti belanca u čvrst sneg sa šećerom u prahu.
Filovati ovim redom: prva kora od prvog testa, pa deo žutog fila
onda kora od drugog testa pa žuti fil pa druga kora od prvog testa pa žuti fil.
Preko njega beli fil pa preko rastopljena čokolada.
KATARINA TORTA na drugi način
Od 8 jaja, 8 kašika šećera, 8 kašika oraha,2 kašike oštrog brašna, 3 štangle strugane čokolade ispeći 2 kore.
Treću koru ispeći od: 5 belanaca,150 gr. šećera,dobro umutiti pa dodati 150 gr. seckanih oraha,150 gr. suvog grožda,1 kašiku brašna i 2 kašike zejtina.
Fil: 5 žumanaca,2 cela jaja, 6 kašika šećera umutiti i kuvati na pari.Kada je skuvano i ohladeno dodati umućenih 250 gr. putera sa 6 kašika prah šećera i 2 vanil šećera.
Ovim filom filovati celu tortu sa tim što kora od belanaca ide u sredinu.
Prvo testo:6 jaja,6 kašika šećera,6 kašika samlevenih oraha,2 kašike brašna,
2 kašike kakaoa,2 štangle čokolade.1/2 praška za pecivo.
Drugo testo: 5 belanaca,200 gr šećera,4 kašike brašna,150 gr.seckanih oraha,
150 gr.suvog grožđa,2 kasike ulja.
Žuti krem:5 žumanaca,6 kašika šećera,200 gr.margarina ili putera,
150 gr.šećera u prahu, 1 limun.
Beli fil: 4 belanca 200 gr.šećera u prahu,
Preliv: 150 gr. čokolade
Za prvo testo umutiti žumanca sa šećerom dodati sve ostale sastojke i sneg od belanaca.
Ispeći. Ohlađeno iseći na pola.
Za drugo testo izmutiti sneg od belanaca umešati sve sastojke i ispeći u plehu iste veličine.
Za žuti krem: skuvati na pari žumanca sa šećerom u ohlađeno dodati margarin
ili puter izmešan sa šećerom u prahu i limunov sok.
Beli fil:umutiti belanca u čvrst sneg sa šećerom u prahu.
Filovati ovim redom: prva kora od prvog testa, pa deo žutog fila
onda kora od drugog testa pa žuti fil pa druga kora od prvog testa pa žuti fil.
Preko njega beli fil pa preko rastopljena čokolada.
KATARINA TORTA na drugi način
Od 8 jaja, 8 kašika šećera, 8 kašika oraha,2 kašike oštrog brašna, 3 štangle strugane čokolade ispeći 2 kore.
Treću koru ispeći od: 5 belanaca,150 gr. šećera,dobro umutiti pa dodati 150 gr. seckanih oraha,150 gr. suvog grožda,1 kašiku brašna i 2 kašike zejtina.
Fil: 5 žumanaca,2 cela jaja, 6 kašika šećera umutiti i kuvati na pari.Kada je skuvano i ohladeno dodati umućenih 250 gr. putera sa 6 kašika prah šećera i 2 vanil šećera.
Ovim filom filovati celu tortu sa tim što kora od belanaca ide u sredinu.
Re: Torte i kolaci
KAPRI TORTA
Kora: Dobro umutiti 10 belanaca sa 22 kašike šećera i 1 kašikom sirćeta.
Koru peći u podmazanom i brašnom posutom plehu oko 60 min. na 150 stepeni.
1.fil: Od 0,5 l.mleka uzeti malo da se razmute 2 pudinga od jagode.
U ostatak mleka dodati 10 kašika šećera i kada provri dodati 500gr. očišćenih jagoda.
Nakon 2-3 ključa dodati razmućen puding i skuvati da se masa lepo stegne.
2. fil:Umutiti dobro 10 žumanaca sa 10 kašika šećera ,4 kašike brašna i u 0,5 l. mleka skuvati gust krem. Kada je hladan sjediniti ga sa umućenih 250 gr. putera.
3.fil: 150 gr. čokolade,100 gr. mleka i 5 kašika ulja rastopiti na tihoj vatri.
Slagati tortu: kora+ krem od jagoda+žuti krem+rastopljena
i malo prohlađena čokolada + 2 umućena šlaga.
Kora: Dobro umutiti 10 belanaca sa 22 kašike šećera i 1 kašikom sirćeta.
Koru peći u podmazanom i brašnom posutom plehu oko 60 min. na 150 stepeni.
1.fil: Od 0,5 l.mleka uzeti malo da se razmute 2 pudinga od jagode.
U ostatak mleka dodati 10 kašika šećera i kada provri dodati 500gr. očišćenih jagoda.
Nakon 2-3 ključa dodati razmućen puding i skuvati da se masa lepo stegne.
2. fil:Umutiti dobro 10 žumanaca sa 10 kašika šećera ,4 kašike brašna i u 0,5 l. mleka skuvati gust krem. Kada je hladan sjediniti ga sa umućenih 250 gr. putera.
3.fil: 150 gr. čokolade,100 gr. mleka i 5 kašika ulja rastopiti na tihoj vatri.
Slagati tortu: kora+ krem od jagoda+žuti krem+rastopljena
i malo prohlađena čokolada + 2 umućena šlaga.
Re: Torte i kolaci
KEKS TORTA
1 kutija keksa pti ber , 250 gr. putera, 150-200 gr. šećera u prahu, 3 žumanca ,
manje od 1/2 mleka, 1 pudig od čokolade , 100 gr.čokolade za kuvanje,
skuvana crna kafa.
Umutiti puter sa šećerom u prahu i 3 žumanca.Skuvati puding u manje od
1/2 litre mleka da bude gušće nego puding za jelo, i dodati 100 gr. čokolade.
Kada se ohladi pomešati sa umućenim puterom .
Ako imate mlevenih oraha dodati 100 gr.ali nije obavezno. Filovati.
Podeliti keks za 3 reda ili 4 po izboru i svaki keks umakati u mleko sa skuvanom kafom.
Odozgo možete ukrasiti sa narendanom čokoladom.
1 kutija keksa pti ber , 250 gr. putera, 150-200 gr. šećera u prahu, 3 žumanca ,
manje od 1/2 mleka, 1 pudig od čokolade , 100 gr.čokolade za kuvanje,
skuvana crna kafa.
Umutiti puter sa šećerom u prahu i 3 žumanca.Skuvati puding u manje od
1/2 litre mleka da bude gušće nego puding za jelo, i dodati 100 gr. čokolade.
Kada se ohladi pomešati sa umućenim puterom .
Ako imate mlevenih oraha dodati 100 gr.ali nije obavezno. Filovati.
Podeliti keks za 3 reda ili 4 po izboru i svaki keks umakati u mleko sa skuvanom kafom.
Odozgo možete ukrasiti sa narendanom čokoladom.
Re: Torte i kolaci
KEKS TORTA OD LEŠNIKA
Potrebno je: 500 gr. keksa pti ber, šolja skuvane crne kafe i mleko,250 gr. putera,16 kašika šećera u prahu,5 štangli čokolade,4 jaja,200 gr. mlevenih lešnika, 2 dcl.slatke pavlake i seckani lešnici za posipanje.
Umutiti puter sa šećerom u prahu,dodati žumanca, rastopljenu čokoladu,mlevene propržene lešnike, kesicu vanil šećera i umućena 4 belanca u čvrst sneg.
Keks umakati u mešavinu kafe i mleka i preko prvog reda premazati deo krema pa keks i tako u 3 ili 4 reda.Zadnji red je keks.Celu tortu premazati umućenom slatkom pavlakom,posuti sa seckanim preprženim lešnicima.
Ova keks torta je lepa i u varijanti bez jaja.
Potrebno je: 500 gr. keksa pti ber, šolja skuvane crne kafe i mleko,250 gr. putera,16 kašika šećera u prahu,5 štangli čokolade,4 jaja,200 gr. mlevenih lešnika, 2 dcl.slatke pavlake i seckani lešnici za posipanje.
Umutiti puter sa šećerom u prahu,dodati žumanca, rastopljenu čokoladu,mlevene propržene lešnike, kesicu vanil šećera i umućena 4 belanca u čvrst sneg.
Keks umakati u mešavinu kafe i mleka i preko prvog reda premazati deo krema pa keks i tako u 3 ili 4 reda.Zadnji red je keks.Celu tortu premazati umućenom slatkom pavlakom,posuti sa seckanim preprženim lešnicima.
Ova keks torta je lepa i u varijanti bez jaja.
Re: Torte i kolaci
KENEDI TORTA
1.kora: 6 jaja,6 kašika šećera,6 kašika brašna,malo praška za pecivo.Testo ispeći i podeliti na dva dela ili peći svaku koru posebno.Nakon što su pečene, kore preliti sa 150 gr. mleka u koje se rastopi 100 gr. čokolade.
2.kora: 5 belanaca umutiti u čvrst sneg pa dodati 200 gr. šećera,100 gr. suvog grožda,
200 gr. seckanih oraha.
Peći na laganoj vatri.
Fil: Skuvati 2 pudinga od vanile gušće pa u to dodati 250 gr. mlevenog keksa.
Kada se ohladi dodati umućen puter 250 gr. sa 200 gr. prah šećera i u to dodati
5 žumanaca pa sve zajedno izmešati. Filovati:tamna kora,fil,bela kora, fil,tamna kora.
Celu tortu premazati sa malo fila i preko svega toga 2 umućena šlaga.
1.kora: 6 jaja,6 kašika šećera,6 kašika brašna,malo praška za pecivo.Testo ispeći i podeliti na dva dela ili peći svaku koru posebno.Nakon što su pečene, kore preliti sa 150 gr. mleka u koje se rastopi 100 gr. čokolade.
2.kora: 5 belanaca umutiti u čvrst sneg pa dodati 200 gr. šećera,100 gr. suvog grožda,
200 gr. seckanih oraha.
Peći na laganoj vatri.
Fil: Skuvati 2 pudinga od vanile gušće pa u to dodati 250 gr. mlevenog keksa.
Kada se ohladi dodati umućen puter 250 gr. sa 200 gr. prah šećera i u to dodati
5 žumanaca pa sve zajedno izmešati. Filovati:tamna kora,fil,bela kora, fil,tamna kora.
Celu tortu premazati sa malo fila i preko svega toga 2 umućena šlaga.
Re: Torte i kolaci
TORTA OD KESTENA
Ispeći 2 kore po 6 jaja.
Znači 6 jaja, 6 kašika šećera, 4 kašike oštrog brašna
i 4 kašike mlevenih oraha.
Tako 2 puta kao što rekoh.
Zatim umutiti 1 l slatke pavlake sa 150 gr. šećera u prahu.
Skuvati 1 kg kestena, očistiti ....
ustvari najjednostavnije je da kupite gotov kesten negde oko 600-700 gr.
i pomešate sa 150 gr. šećera u prahu.
Svaku koru preseći na pola da se dobiju ukupno 4.Pa filovati ovim redom.
Kora,šlag, kesten ,pa kora,šlag,kesten i tako redom.
Poslednju koru preliti sa rastopljenom čokoladom.
TORTA OD KESTENA na drugi način
Potrebno: Kora: 6 belanaca umutiti sa 450 gr. šećera kristal,sokom od 1 limuna,
5 kašika prosejanih prezli ili mlevenog keksa.Peći na pek papiru
1 sat na 150 stepeni u velikom plehu.Pečenu koru podeliti na 2 dela(da se dobiju 2 kore)
Fil: 4 slatke pavlake umutiti i zasladiti po svom ukusu. 300 gr. kestena.
Sada tortu ovako filovati.
Prva kora,pa šlag pa kesten svih 300 gr. pa šlag ,pa druga kora,
odozgo celu koru premazati sa šlagom.
Ispeći 2 kore po 6 jaja.
Znači 6 jaja, 6 kašika šećera, 4 kašike oštrog brašna
i 4 kašike mlevenih oraha.
Tako 2 puta kao što rekoh.
Zatim umutiti 1 l slatke pavlake sa 150 gr. šećera u prahu.
Skuvati 1 kg kestena, očistiti ....
ustvari najjednostavnije je da kupite gotov kesten negde oko 600-700 gr.
i pomešate sa 150 gr. šećera u prahu.
Svaku koru preseći na pola da se dobiju ukupno 4.Pa filovati ovim redom.
Kora,šlag, kesten ,pa kora,šlag,kesten i tako redom.
Poslednju koru preliti sa rastopljenom čokoladom.
TORTA OD KESTENA na drugi način
Potrebno: Kora: 6 belanaca umutiti sa 450 gr. šećera kristal,sokom od 1 limuna,
5 kašika prosejanih prezli ili mlevenog keksa.Peći na pek papiru
1 sat na 150 stepeni u velikom plehu.Pečenu koru podeliti na 2 dela(da se dobiju 2 kore)
Fil: 4 slatke pavlake umutiti i zasladiti po svom ukusu. 300 gr. kestena.
Sada tortu ovako filovati.
Prva kora,pa šlag pa kesten svih 300 gr. pa šlag ,pa druga kora,
odozgo celu koru premazati sa šlagom.
Re: Torte i kolaci
KESTEN - ČOKOLADA TORTA
Potrebno je: 1 kg kesten pirea,250 gr.prženog i samlevenog lešnika,250 gr. šećera, 1 dcl vode,250 gr. putera,250 gr.čokolade, 1 vanil šećer ili malo ruma ko voli,3 dcl slatke pavlake,50 gr. prepečenog lešnika
Od šećera i vode skuvati gust sirup( ko voli rum dodati po ukusu) pa dodati puter i čokoladu da se rastopi pa u to dodati kesten, krupno mlevene ili istucane lešnike i vanil šećer. Sve dobro umutiti.Od dobijene mase formirati oblik.Najbolje u kalupu obložen folijom i ostaviti u frižideru da se ohladi.
Ohladjenu tortu izvaditi na tanjir, premazati sa umućenim šlagom i posuti sa krupno seckanim lešnicima. Ja lično šlag služim posebno uz tortu i pospem ga sa malo lešnika.
Potrebno je: 1 kg kesten pirea,250 gr.prženog i samlevenog lešnika,250 gr. šećera, 1 dcl vode,250 gr. putera,250 gr.čokolade, 1 vanil šećer ili malo ruma ko voli,3 dcl slatke pavlake,50 gr. prepečenog lešnika
Od šećera i vode skuvati gust sirup( ko voli rum dodati po ukusu) pa dodati puter i čokoladu da se rastopi pa u to dodati kesten, krupno mlevene ili istucane lešnike i vanil šećer. Sve dobro umutiti.Od dobijene mase formirati oblik.Najbolje u kalupu obložen folijom i ostaviti u frižideru da se ohladi.
Ohladjenu tortu izvaditi na tanjir, premazati sa umućenim šlagom i posuti sa krupno seckanim lešnicima. Ja lično šlag služim posebno uz tortu i pospem ga sa malo lešnika.
Re: Torte i kolaci
ROLAT OD KESTENA
Skoro isto kao torta.
6 žumanaca umutiti sa 1 celim jajetom,7 kašika šećera, 2 kašike kakaoa,
5 kašika brašna i sneg od 6 belanaca (prethodno dobro umućen).
Peći u podmazanom plehu ,pečeno staviti na vlažnu salvetu i uviti u rolat.
Fil:500-600 gr. kestena(možete kupiti i zamrznut) dobro uraditi
sa šećerom po ukusu i 125 gr. putera.
Ohladjeno testo razviti, poprskati sa rumom,
filovati sa kestenom u koji se može dodati i malo suvog grožđa i uviti rolat.
Sa spoljne strane rolat filovati sa glazurom od čokolade.
Skoro isto kao torta.
6 žumanaca umutiti sa 1 celim jajetom,7 kašika šećera, 2 kašike kakaoa,
5 kašika brašna i sneg od 6 belanaca (prethodno dobro umućen).
Peći u podmazanom plehu ,pečeno staviti na vlažnu salvetu i uviti u rolat.
Fil:500-600 gr. kestena(možete kupiti i zamrznut) dobro uraditi
sa šećerom po ukusu i 125 gr. putera.
Ohladjeno testo razviti, poprskati sa rumom,
filovati sa kestenom u koji se može dodati i malo suvog grožđa i uviti rolat.
Sa spoljne strane rolat filovati sa glazurom od čokolade.
Re: Torte i kolaci
ŠARLOTA OD KESTENA I KREMA
Potrebno je: 400 gr, piškota,400-500 gr kestena,200 gr. šećera u prahu,1 vanil šećer,3 žumanca, malo ruma,4 dcl.mleka,1 kašika skrobina, 1 kašika brašna,50 gr. putera, 500 ml.slatke pavlake.
Umutiti žumanca sa 100 gr. šećera,dodati 1 vanil šećer,brašno, skrob,mleko i skuvati krem.Dodati 50 gr. putera i ohladiti.
Umutiti 250 ml.slatke pavlake sa 100 gr. šećera u prahu i pomešati sa kesten pireom u koji ste dodali ruma po vašem ukusu.
Kalup za tortu ili dublju činiju obložiti sa folijom.Piškote umakati u mešavini mleka i ruma.Složiti dno i stranice sa piškotama pa dodati pola kestena.Preko kestena poredjati navlažene piškote pa ceo žuti fil.Preko žutog fila ide red piškota pa drugi deo kestena,završiti sa piškotama.Ostaviti u frižideru da se stegne.Prevrnuti na tacnu ,skinuti foliju i celu tortu ukrasiti sa umućenom slatkom pavlakom sa malo šećera po ukusu.
Potrebno je: 400 gr, piškota,400-500 gr kestena,200 gr. šećera u prahu,1 vanil šećer,3 žumanca, malo ruma,4 dcl.mleka,1 kašika skrobina, 1 kašika brašna,50 gr. putera, 500 ml.slatke pavlake.
Umutiti žumanca sa 100 gr. šećera,dodati 1 vanil šećer,brašno, skrob,mleko i skuvati krem.Dodati 50 gr. putera i ohladiti.
Umutiti 250 ml.slatke pavlake sa 100 gr. šećera u prahu i pomešati sa kesten pireom u koji ste dodali ruma po vašem ukusu.
Kalup za tortu ili dublju činiju obložiti sa folijom.Piškote umakati u mešavini mleka i ruma.Složiti dno i stranice sa piškotama pa dodati pola kestena.Preko kestena poredjati navlažene piškote pa ceo žuti fil.Preko žutog fila ide red piškota pa drugi deo kestena,završiti sa piškotama.Ostaviti u frižideru da se stegne.Prevrnuti na tacnu ,skinuti foliju i celu tortu ukrasiti sa umućenom slatkom pavlakom sa malo šećera po ukusu.
Re: Torte i kolaci
KINDER TORTA
Kora: 8 belanaca ulupati u sneg dodati 8 kašika šećera, 6 kašika brašna
i pola kesice praška za pecivo.
Pleh namazati, posuti brašnom i 200 grama pečenih lešnika prethodno iseckanih.
Preko svega toga sipati masu od belanaca. Peći koru da dobije blago rumenu boju.
Pečenu koru preručiti na tacnu tako što će lešnici doći gore.
Takvu koru premazati sa eurokremom (oko 150 gr.)
Fil: Pomešati prah od 2 pudinga od vanile, 3 kašike brašna. 3 kašike gustina.
8 žumanaca umutiti sa 300 grama kristal šećera( ja stavim 250)
Pomešati sa prahom od pudinga, brašna i gustina i sve to skuvati u 1 litar mleka.
Dobijeni fil ostaviti da se ohladi. Umutiti 500 grama putera ili margarina ( ja uvek sa puterom)
i 250 gr. šećera u prahu i 5 vanil šećera. To sve pomešati
i dobro umutiti sa žutim filom kada se ohladi.
Dobijenu masu podeliti na dva dela .
Prvi deo ostaviti žut a u drugi dodati 100 grama rastopljene čokolade,Dobila su se dva fila.
Posebno umutiti prema uputstvu 2 kesice šlag krema od vanile
i 2 kesice šlag krema od čokolade.
Dobili ste 4 fila.
Na koru prvo ide žuti fil, pa fil od čokolade,pa šlag krem od vanile pa šlag krem od čokolade.
Tortu ukrasiti prema svome nahođenju. Torta treba da odstoji u frižideru 1 dan.
NA slikama su dve vrste slaganja torte
Kora: 8 belanaca ulupati u sneg dodati 8 kašika šećera, 6 kašika brašna
i pola kesice praška za pecivo.
Pleh namazati, posuti brašnom i 200 grama pečenih lešnika prethodno iseckanih.
Preko svega toga sipati masu od belanaca. Peći koru da dobije blago rumenu boju.
Pečenu koru preručiti na tacnu tako što će lešnici doći gore.
Takvu koru premazati sa eurokremom (oko 150 gr.)
Fil: Pomešati prah od 2 pudinga od vanile, 3 kašike brašna. 3 kašike gustina.
8 žumanaca umutiti sa 300 grama kristal šećera( ja stavim 250)
Pomešati sa prahom od pudinga, brašna i gustina i sve to skuvati u 1 litar mleka.
Dobijeni fil ostaviti da se ohladi. Umutiti 500 grama putera ili margarina ( ja uvek sa puterom)
i 250 gr. šećera u prahu i 5 vanil šećera. To sve pomešati
i dobro umutiti sa žutim filom kada se ohladi.
Dobijenu masu podeliti na dva dela .
Prvi deo ostaviti žut a u drugi dodati 100 grama rastopljene čokolade,Dobila su se dva fila.
Posebno umutiti prema uputstvu 2 kesice šlag krema od vanile
i 2 kesice šlag krema od čokolade.
Dobili ste 4 fila.
Na koru prvo ide žuti fil, pa fil od čokolade,pa šlag krem od vanile pa šlag krem od čokolade.
Tortu ukrasiti prema svome nahođenju. Torta treba da odstoji u frižideru 1 dan.
NA slikama su dve vrste slaganja torte
Re: Torte i kolaci
KOKOS TORTA
Kora: 10 belanaca ,300 gr. šećera,300 gr. kokosovog brašna.
Fil: 10 žumanaca,200 gr. šećera,200 gr. putera,100 gr. čokolade
Umutiti 10 belanaca u čvrst sneg sa 300 gr- šećera i 300 gr. kokosovog brašna.
Dobijenu masu sipati u podmazan pleh i ispeći veću koru.
Ohladjenu preseći na pola tako da se dobiju 2 kore.
Zatim dobro umutiti 10 žumanaca sa 200 gr šećera i kuvati na pari.
Dodati 100 gr- čokolade i kuvati još malo dok se ne zgusne.
Kada se ohladi dodati 200 gr. umućenog putera.
Filovati tortu iznutra i spolja. Posuti sa kokosovim brašnom.
Kora: 10 belanaca ,300 gr. šećera,300 gr. kokosovog brašna.
Fil: 10 žumanaca,200 gr. šećera,200 gr. putera,100 gr. čokolade
Umutiti 10 belanaca u čvrst sneg sa 300 gr- šećera i 300 gr. kokosovog brašna.
Dobijenu masu sipati u podmazan pleh i ispeći veću koru.
Ohladjenu preseći na pola tako da se dobiju 2 kore.
Zatim dobro umutiti 10 žumanaca sa 200 gr šećera i kuvati na pari.
Dodati 100 gr- čokolade i kuvati još malo dok se ne zgusne.
Kada se ohladi dodati 200 gr. umućenog putera.
Filovati tortu iznutra i spolja. Posuti sa kokosovim brašnom.
Re: Torte i kolaci
KORNET TORTA
Kora: 12 belanaca umutiti sa 14 kašika šećera kristal dodati 3 kašike brašna
4 kašike mlevenih prženih lešnika 4 kašike rendane čokolade i 6 kašika seckanih oraha.
Peći na 180 stepeni.Koru preseći na pola
Fil: Na pari kuvati 12 žumanaca sa 250 grama šećera i 2 cela jaja,150 gr. čokolade
Ostaviti da se ohladi.Posebno skuvati 1 puding od vanile u 3 dl. mleka Da se ohladi.
500 gr. putera dobro umutiti dodati fil sa čokoladom i puding i sve dobro umutiti.
Dodati 4 kašike mlevenih pečenih lešnika.
Umutiti 4 kesice šlaga sa 3 dl.mleka da šlag bude čvrst.
Dodati 1 kašiku mlevene čokolade i 1 kašiku lešnika. sve izmešati.
Filovanje: kora, pa fil, pa šlag, pa kora pa fil i celu tortu obraditi sa filom.
Posuti sa lešnicima i rendanom čokoladom.
Kora: 12 belanaca umutiti sa 14 kašika šećera kristal dodati 3 kašike brašna
4 kašike mlevenih prženih lešnika 4 kašike rendane čokolade i 6 kašika seckanih oraha.
Peći na 180 stepeni.Koru preseći na pola
Fil: Na pari kuvati 12 žumanaca sa 250 grama šećera i 2 cela jaja,150 gr. čokolade
Ostaviti da se ohladi.Posebno skuvati 1 puding od vanile u 3 dl. mleka Da se ohladi.
500 gr. putera dobro umutiti dodati fil sa čokoladom i puding i sve dobro umutiti.
Dodati 4 kašike mlevenih pečenih lešnika.
Umutiti 4 kesice šlaga sa 3 dl.mleka da šlag bude čvrst.
Dodati 1 kašiku mlevene čokolade i 1 kašiku lešnika. sve izmešati.
Filovanje: kora, pa fil, pa šlag, pa kora pa fil i celu tortu obraditi sa filom.
Posuti sa lešnicima i rendanom čokoladom.
Re: Torte i kolaci
KORNELIJA TORTA
Ispeći koru od 6 jaja,6 kašika šećera,6 kašika brašna, 1 kašika ulja, 1 vanil šećer. Ohlađenu koru podeliti na 2 dela.
Fil: 1 velika konzerva ananasa.
Ananas iz konzerve ili sitno iseckati ili ga izmiksati.
5 kašika gustina razmutiti sa malo soka od ananasa.U ostatak soka dodati 2 dcl vode i 50 gr. šećera.Kada provrije dodati razmućen gustin i skuvati gust krem.Kada se krem ohladi u njega dodati 2 kutije umućene slatke pavlake i ananas. Filovati tortu iznutra i spolja i ukrasiti šlagom.
Ispeći koru od 6 jaja,6 kašika šećera,6 kašika brašna, 1 kašika ulja, 1 vanil šećer. Ohlađenu koru podeliti na 2 dela.
Fil: 1 velika konzerva ananasa.
Ananas iz konzerve ili sitno iseckati ili ga izmiksati.
5 kašika gustina razmutiti sa malo soka od ananasa.U ostatak soka dodati 2 dcl vode i 50 gr. šećera.Kada provrije dodati razmućen gustin i skuvati gust krem.Kada se krem ohladi u njega dodati 2 kutije umućene slatke pavlake i ananas. Filovati tortu iznutra i spolja i ukrasiti šlagom.
Re: Torte i kolaci
KREM TORTA
Potrebno:
Kora: 10 belanaca,250 gr.šećera,300 gr. mlevenih oraha i 1 kašika brašna
Fil: 10 žumanaca,10 kašika šećera,1 puding od vanile,6 kašika oštrog brašna,
1 l mleka, 250 gr. putera, 100 gr. šešera u prahu, 2 kesice vanil šećera,
200 gr. suvog grožđa(može malo potopljenog u rum) 2 kesice šlaga ili slatke pavlake.
Umutiti sneg od 10 belanaca dodajući postepeno 250 gr. šećera.
Kada je čvrsto umućeno dodati 300 gr. mlevenih oraha i
1 kašiku brašna ili mlevenog keksa.
Sipati u podmazan kalup po želji(čertvrtast,okrugao) i peći na maximum 200 stepeni.
Za fil umutiti 10 žumanaca sa 10 kašika šećera,
dodati puding od vanile i 6 kašika brašna,
Postepeno sipati 1 litar hladnog mleka ,pa dobro izmešati.
Skuvati krem mešajuci da ne zagori.Ohladiti.
Umutiti puter sa šećerom u prahu i dodati u to ohlađeni krem.
Sve zajedno dobro umutiti.Dodati suvo grožđe,i ovaj krem sipati preko ohlađene kore.
Odozgo ukrasiti sa šlagom.Tortu dobro ohladiti.
Potrebno:
Kora: 10 belanaca,250 gr.šećera,300 gr. mlevenih oraha i 1 kašika brašna
Fil: 10 žumanaca,10 kašika šećera,1 puding od vanile,6 kašika oštrog brašna,
1 l mleka, 250 gr. putera, 100 gr. šešera u prahu, 2 kesice vanil šećera,
200 gr. suvog grožđa(može malo potopljenog u rum) 2 kesice šlaga ili slatke pavlake.
Umutiti sneg od 10 belanaca dodajući postepeno 250 gr. šećera.
Kada je čvrsto umućeno dodati 300 gr. mlevenih oraha i
1 kašiku brašna ili mlevenog keksa.
Sipati u podmazan kalup po želji(čertvrtast,okrugao) i peći na maximum 200 stepeni.
Za fil umutiti 10 žumanaca sa 10 kašika šećera,
dodati puding od vanile i 6 kašika brašna,
Postepeno sipati 1 litar hladnog mleka ,pa dobro izmešati.
Skuvati krem mešajuci da ne zagori.Ohladiti.
Umutiti puter sa šećerom u prahu i dodati u to ohlađeni krem.
Sve zajedno dobro umutiti.Dodati suvo grožđe,i ovaj krem sipati preko ohlađene kore.
Odozgo ukrasiti sa šlagom.Tortu dobro ohladiti.
Re: Torte i kolaci
TORTA KUGLICA
Kora: umutiti 6 belanaca sa 6 kašika šećera,6 kašika mlevenih oraha i 3 kašike brašna.Ispeći 2 ovakve kore svaku posebno na 200 stepeni.
Fil: Umutiti 12 žumanaca sa 200 gr šećera, 3 vanil šećera,3 kašike oštrog brašna i 1 puding od vanile.Ko ne voli puding može onda samo 6 kašika oštrog brašna. To skuvati u 0,5 l. mleka. Kad se ohladi dodati 250 gr. umućenog putera i sve zajedno još dobro umutiti.
Kuglice: Kuvati na pari 2 cela jajeta sa 100 gr. šećera i šoljicom mleka.Dodati 100 gr. čokolade za kuvanje.Kada se zgusne dodati 125 gr. putera, 150 gr mlevenog keksa i 200 gr. mlevenih oraha.Možete da kombinujete pa dobijenu masu podelite na 2 dela. U jedan dodate 100 gr. mlevenih oraha a u drugi 100 gr. kokosa.Praviti 50 komada kuglica.
Tortu filovati ovim redom. Kora pa pola žutog fila pa kuglice pa drugi deo fila
(od fila ostaviti malo da se torta namaže sa strane) pa druga kora.Okolo tortu premazati sa malo žutog fila koji ste ostavili. Celu tortu preliti sa čokoladom. 200 gr. čokolade sa 1 kašikom putera i malo mleka istopiti pa preliti celu tortu. Umesto čokolade možete ukrasiti tortu i šlagom.
Kora: umutiti 6 belanaca sa 6 kašika šećera,6 kašika mlevenih oraha i 3 kašike brašna.Ispeći 2 ovakve kore svaku posebno na 200 stepeni.
Fil: Umutiti 12 žumanaca sa 200 gr šećera, 3 vanil šećera,3 kašike oštrog brašna i 1 puding od vanile.Ko ne voli puding može onda samo 6 kašika oštrog brašna. To skuvati u 0,5 l. mleka. Kad se ohladi dodati 250 gr. umućenog putera i sve zajedno još dobro umutiti.
Kuglice: Kuvati na pari 2 cela jajeta sa 100 gr. šećera i šoljicom mleka.Dodati 100 gr. čokolade za kuvanje.Kada se zgusne dodati 125 gr. putera, 150 gr mlevenog keksa i 200 gr. mlevenih oraha.Možete da kombinujete pa dobijenu masu podelite na 2 dela. U jedan dodate 100 gr. mlevenih oraha a u drugi 100 gr. kokosa.Praviti 50 komada kuglica.
Tortu filovati ovim redom. Kora pa pola žutog fila pa kuglice pa drugi deo fila
(od fila ostaviti malo da se torta namaže sa strane) pa druga kora.Okolo tortu premazati sa malo žutog fila koji ste ostavili. Celu tortu preliti sa čokoladom. 200 gr. čokolade sa 1 kašikom putera i malo mleka istopiti pa preliti celu tortu. Umesto čokolade možete ukrasiti tortu i šlagom.
Re: Torte i kolaci
LEDENA TORTA
Ispeći testo od:
6 žumanaca,6 kašika šećera,6 kašika brašna
1 prašak za pecivo,sneg od 6 belanaca
Ohladjeno preseći na 3 dela.
Fil:
250 gr. šećera u prahu
6 žumanaca
250 gr. putera
200 gr. rastopljene čokolade
Sneg od 6 belanaca
Tortu filovati spolja i iznutra. Ukrasiti sa rendanom čokoladom.
Ispeći testo od:
6 žumanaca,6 kašika šećera,6 kašika brašna
1 prašak za pecivo,sneg od 6 belanaca
Ohladjeno preseći na 3 dela.
Fil:
250 gr. šećera u prahu
6 žumanaca
250 gr. putera
200 gr. rastopljene čokolade
Sneg od 6 belanaca
Tortu filovati spolja i iznutra. Ukrasiti sa rendanom čokoladom.
Re: Torte i kolaci
LAGANA TORTA
Kore: Umutiti 7 belanaca,dodati 7 kašika šećera,7 žumanaca,
7 kašika brašna,jedna kašika ulja,nastrugana limunova korica i
sitno seckana kora od pomorandže. Okrugao pleh podmazati,
staviti pek papir i ispeći patišpanj. Kada se ohladi iseći na tri dela.
Prve dve kore namazati tanko džemom od kajsija.
Fil: 5 žumanaca skuvati na pari sa 200 grama šećera u prahu i dodati na kraju 100 gr čokolade. Kada se ohladi sjediniti sa umućenih 200 gr putera i jednim vanil šećerom. Filovati tortu samo iznutra i okolo.
Fondan: zadnju koru preliti sa 100 grama prah šećera,jednom kašičicom ulja i jednom supenom kašikom ruma.
Kore: Umutiti 7 belanaca,dodati 7 kašika šećera,7 žumanaca,
7 kašika brašna,jedna kašika ulja,nastrugana limunova korica i
sitno seckana kora od pomorandže. Okrugao pleh podmazati,
staviti pek papir i ispeći patišpanj. Kada se ohladi iseći na tri dela.
Prve dve kore namazati tanko džemom od kajsija.
Fil: 5 žumanaca skuvati na pari sa 200 grama šećera u prahu i dodati na kraju 100 gr čokolade. Kada se ohladi sjediniti sa umućenih 200 gr putera i jednim vanil šećerom. Filovati tortu samo iznutra i okolo.
Fondan: zadnju koru preliti sa 100 grama prah šećera,jednom kašičicom ulja i jednom supenom kašikom ruma.
Re: Torte i kolaci
LEDI DI TORTA
U 750 gr. mleka skuvati 3 pudinga od vanile sa 500 gr. šećera.
Kada se puding ohladi dodati 500 gr. umućenog putera, 300 gr. lomljenog keksa,300 gr. kokosa, 2 kg. banana sečenih na kolutiće.Sve to izmešati i oblikovati tortu.
Ukrasiti sa 3-4 kesica šlaga. Ostaviti da se dobro ohladi.
U 750 gr. mleka skuvati 3 pudinga od vanile sa 500 gr. šećera.
Kada se puding ohladi dodati 500 gr. umućenog putera, 300 gr. lomljenog keksa,300 gr. kokosa, 2 kg. banana sečenih na kolutiće.Sve to izmešati i oblikovati tortu.
Ukrasiti sa 3-4 kesica šlaga. Ostaviti da se dobro ohladi.
Re: Torte i kolaci
TORTA LEPA BRENA
3 kore: 6 belanaca umutiti sa 12 kašika šećera,dodati 12 kašika mlevenih oraha
i 2 kašike brašna
Fil 1: 18 žumanaca umutiti sa 200 gr. šećera i kuvati na pari.
Na kraju kuvanja dodati 100 gr čokolade i ostaviti da se ohladi.
Penasto umutiti 250 gr. putera ili margarina dodati u ohladjen fil.
Fil 2 : 300 gr. mlevenih oraha popariti sa šoljicom vrelog mleka.
Penasto umutiti 125 gr. putera ili margarina sa 200 gr šećera
u prahu pa dodati poparene orahe.
Filovanje: prva kora,čokoladni fil,druga kora, fil od oraha,treća kora i na kraju celu tortu premazati čokoladnim filom.Ukrasiti rendanom čokoladom ili mlevenim orasima.
3 kore: 6 belanaca umutiti sa 12 kašika šećera,dodati 12 kašika mlevenih oraha
i 2 kašike brašna
Fil 1: 18 žumanaca umutiti sa 200 gr. šećera i kuvati na pari.
Na kraju kuvanja dodati 100 gr čokolade i ostaviti da se ohladi.
Penasto umutiti 250 gr. putera ili margarina dodati u ohladjen fil.
Fil 2 : 300 gr. mlevenih oraha popariti sa šoljicom vrelog mleka.
Penasto umutiti 125 gr. putera ili margarina sa 200 gr šećera
u prahu pa dodati poparene orahe.
Filovanje: prva kora,čokoladni fil,druga kora, fil od oraha,treća kora i na kraju celu tortu premazati čokoladnim filom.Ukrasiti rendanom čokoladom ili mlevenim orasima.
Страна 4 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму