Torte i kolaci
Страна 3 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Torte i kolaci
ČILI-VILI TORTA
Umutiti 6 žumanaca sa 6 kašika šećera i 6 kašika brašna iskuvati u 0,5 l. mleka.
Kada se ohladi dodati umućen puter.
Umutiti 6 belanaca sa 6 kašika prah šećera,dodati 500 gr. lomljenog keksa,150 gr. mlevenih oraha,150 gr. seckanog želea i 150 gr. seckanih krem bananica.
Sve sjediniti sa kuvanim žutim kremom i oblikovati tortu na tacni. Ukrasiti sa šlagom
Umutiti 6 žumanaca sa 6 kašika šećera i 6 kašika brašna iskuvati u 0,5 l. mleka.
Kada se ohladi dodati umućen puter.
Umutiti 6 belanaca sa 6 kašika prah šećera,dodati 500 gr. lomljenog keksa,150 gr. mlevenih oraha,150 gr. seckanog želea i 150 gr. seckanih krem bananica.
Sve sjediniti sa kuvanim žutim kremom i oblikovati tortu na tacni. Ukrasiti sa šlagom
Re: Torte i kolaci
ČUDO TORTA
4 jaja, 300 gr. šećera, 200 gr. mlevenih oraha. 50 gr. brašna.
pola praška za pecivo. Umutiti belanca u čvrst sneg.
U drugoj posudi umutiti žumanca sa 150 gr. šećera i dodavati postepeno
10 kašika hladne vode.Kada je umućeno dodati belanca,
orahe i 50 gr. brašna sa praškom za pecivo.
Peći u podmazanom plehu i podeliti na 3 dela.
Fil: Umutiti 250 gr. putera sa 150 gr. šećera .
Skuvati puding od čokolade i vanile svaki posebno i to malo gušće.
U puding od čokolade dodati 100 gr. čokolade za mešenje.
Umućen puter podeliti tako da više od pola ide u puding od čokolade
a manje u puding od vanile. Tortu filovati red čokolade, red vanile.
Čokoladnim filom premazati celu tortu spolja.
4 jaja, 300 gr. šećera, 200 gr. mlevenih oraha. 50 gr. brašna.
pola praška za pecivo. Umutiti belanca u čvrst sneg.
U drugoj posudi umutiti žumanca sa 150 gr. šećera i dodavati postepeno
10 kašika hladne vode.Kada je umućeno dodati belanca,
orahe i 50 gr. brašna sa praškom za pecivo.
Peći u podmazanom plehu i podeliti na 3 dela.
Fil: Umutiti 250 gr. putera sa 150 gr. šećera .
Skuvati puding od čokolade i vanile svaki posebno i to malo gušće.
U puding od čokolade dodati 100 gr. čokolade za mešenje.
Umućen puter podeliti tako da više od pola ide u puding od čokolade
a manje u puding od vanile. Tortu filovati red čokolade, red vanile.
Čokoladnim filom premazati celu tortu spolja.
Re: Torte i kolaci
CIMET TORTA
Potrebno je za koru: 6 jaja,6 kašika šećera,1 kesica vanil šećera,6 kašika brašna i 1 kašika ulja.
Za fil: 500 gr. slatke pavlake,50 gr. šećera, 200 gr. prah šećera, kesica cimeta.i 100 gr. čokolade.
Umutiti 6 belanaca sa 6 kašika šećera dodati 6 žumanaca,vanil šećer ,6 kašika brašna i ulje. Ispeći koru i preseći je na 3 dela kada se ohladi.
Fil: 2,5 dcl šlaga sa 50 gr. šećera i kesicom cimeta i 100 gr. čokolade staviti da provrije i skinuti sa vatre. Ostaviti da se dobro ohladi i stegne.Nakon toga izmešati sa preostalih 2,5 dcl.šlaga i 200 gr. šećera i mutiti mikserom dok se ne dobije penast krem. Bogato filovati kore unutra i spolja. Posuti sa cimetom i mrvicama čokolade.
Potrebno je za koru: 6 jaja,6 kašika šećera,1 kesica vanil šećera,6 kašika brašna i 1 kašika ulja.
Za fil: 500 gr. slatke pavlake,50 gr. šećera, 200 gr. prah šećera, kesica cimeta.i 100 gr. čokolade.
Umutiti 6 belanaca sa 6 kašika šećera dodati 6 žumanaca,vanil šećer ,6 kašika brašna i ulje. Ispeći koru i preseći je na 3 dela kada se ohladi.
Fil: 2,5 dcl šlaga sa 50 gr. šećera i kesicom cimeta i 100 gr. čokolade staviti da provrije i skinuti sa vatre. Ostaviti da se dobro ohladi i stegne.Nakon toga izmešati sa preostalih 2,5 dcl.šlaga i 200 gr. šećera i mutiti mikserom dok se ne dobije penast krem. Bogato filovati kore unutra i spolja. Posuti sa cimetom i mrvicama čokolade.
Re: Torte i kolaci
BRZA VOĆNA TORTA
Uzeti 3 gotove okrugle kore za tortu.Umutiti 1 l. slatke pavlake sa malo šećera u prahu.Razno voće sitno iseckati(banane,pomorandže, ananas,višnje, maline, kivi , breskve i dr) Svaku koru natopiti sa sokom od voća pa staviti sloj šlaga pa poređati voće i opet šlag.Zatim ide druga kora koju takođe treba natopiti sa sokom pa šlag pa voće pa šlag. Treću koru natopiti sokom i celu tortu premazati spolja sa šlagom.Spolja ukrasiti sa voćem. Ohladiti je.
Uzeti 3 gotove okrugle kore za tortu.Umutiti 1 l. slatke pavlake sa malo šećera u prahu.Razno voće sitno iseckati(banane,pomorandže, ananas,višnje, maline, kivi , breskve i dr) Svaku koru natopiti sa sokom od voća pa staviti sloj šlaga pa poređati voće i opet šlag.Zatim ide druga kora koju takođe treba natopiti sa sokom pa šlag pa voće pa šlag. Treću koru natopiti sokom i celu tortu premazati spolja sa šlagom.Spolja ukrasiti sa voćem. Ohladiti je.
Re: Torte i kolaci
BRANKOVA TORTA
Potrebno za kore:
9 jaja,100 gr. mlevenih oraha,2 kašike prezli,2 kašike brašna,200 gr. šećera
Za fil: 1 šoljiva od crne kafe vrelog mleka, 250 gr. oljuštenih i samlevenih badema,1 vanil šećer, 250 gr. putera,200 gr. šećera u prahu, 2 kašike ruma.
Penasto umutite žumanca, šećer,dodajte mlevene orahe, prezle i brašno.
Uz lagano mešanje dodajte i cvrst šne od belanaca. ispeći 3 kore posebno.
Mlevene bademe popariti sa vrelim mlekom.Dodajte vanil šećer i 2 kašike ruma.
Penasto umutite puter sa šećerom i sve zajedno izmešajte. Tortu filujte unutra i spolja.
A možete je filovati samo iznutra a spolja preliti sa glazurom od čokolade.
Potrebno za kore:
9 jaja,100 gr. mlevenih oraha,2 kašike prezli,2 kašike brašna,200 gr. šećera
Za fil: 1 šoljiva od crne kafe vrelog mleka, 250 gr. oljuštenih i samlevenih badema,1 vanil šećer, 250 gr. putera,200 gr. šećera u prahu, 2 kašike ruma.
Penasto umutite žumanca, šećer,dodajte mlevene orahe, prezle i brašno.
Uz lagano mešanje dodajte i cvrst šne od belanaca. ispeći 3 kore posebno.
Mlevene bademe popariti sa vrelim mlekom.Dodajte vanil šećer i 2 kašike ruma.
Penasto umutite puter sa šećerom i sve zajedno izmešajte. Tortu filujte unutra i spolja.
A možete je filovati samo iznutra a spolja preliti sa glazurom od čokolade.
Re: Torte i kolaci
AQUA TORTA
Tamne kore:
6 žumanaca umutiti sa 6 kašika šećera,6 kašika mlevenih oraha,2 kašike brašna,1 prašak za pecivo ,2 štangle rastopljene čokolade i sneg od 6 belanaca.
Svetla kora:
Umutiti 5 belanaca sa 200 gr. šećera, dodati 150 gr. seckanih oraha,150 gr. suvog groždja,4 kašike brašna,2 kašike ulja,1 prašak za pecivo.
Krem:
Na pari kuvati 5 žumanaca,2 cela jaja,100 gr. šećera.U ohladjeno dodati 250 gr. putera i 2 vanil šećera.
Tamno testo iseći na 2 kore i slagati: tamna kora-krem-svetla kora-krem-tamna kora-krem.
Odozgo posuti sa orasima(mlevenim ili seckanim)
Tamne kore:
6 žumanaca umutiti sa 6 kašika šećera,6 kašika mlevenih oraha,2 kašike brašna,1 prašak za pecivo ,2 štangle rastopljene čokolade i sneg od 6 belanaca.
Svetla kora:
Umutiti 5 belanaca sa 200 gr. šećera, dodati 150 gr. seckanih oraha,150 gr. suvog groždja,4 kašike brašna,2 kašike ulja,1 prašak za pecivo.
Krem:
Na pari kuvati 5 žumanaca,2 cela jaja,100 gr. šećera.U ohladjeno dodati 250 gr. putera i 2 vanil šećera.
Tamno testo iseći na 2 kore i slagati: tamna kora-krem-svetla kora-krem-tamna kora-krem.
Odozgo posuti sa orasima(mlevenim ili seckanim)
Re: Torte i kolaci
BADEM TORTA
Potrebno je: 10 jaja, 20 kašika šećera, 200 gr, čokolade, 2 kesice vanil šećera,250 gr. putera, 300 gr.oljuštenih i samlevenih badema,1 kašika brašna.
Badem preliti sa vrelom vodom ,oljuštiti i samleti.
10 belanaca umutiti u čvrst šne pa dodati 10 kašika šećera,mlevene bademe i 1 kašiku brašna. Od ove mase ispeći 4 kore na pek papiru na 180-200 stepeni.
10 žumanaca umutiti sa 10 kašika šećera i čokoladom pa kuvati na pari.Kada se zgusne ohladiti i umutiti sa puterom.Filovati tortu.Ukrasiti sa rendanom čokoladom i bademima.
BADEM TORTA
Kore: 9 jaja,250 gr.šećera,300 gr oljuštenih i samlevenih badema,kora i sok od pomorandže,3 kašike brašna.
Fil:4 belanca,200 gr,kristal šećera,100 gr. šećera u prahu,375 gr. putera.
Umutiti sneg od belanaca,dodati 250 gr. šećera i žumanca, bademe,brašno,koru i sok od pomorandže.Ispeći 3 kore u podmazanom i pek papirom obloženom plehu.
Fil: 200 gr.šećera sa malo vode dobro ušpinovati.Umutiti sneg od 4 belanaca pa dodavati uz mućenje kap po kap ušpinovanog šećera.Mutiti u čvrst sneg.Puter umutiti sa šećerom u prahu pa u njega dodavati kašiku po kašiku umućenog belanca dok se ne dobije vazdušast fil. Filovati tortu unutra i spolja.
BADEM TORTA
Kore: 9 jaja,9 kašika šećera,200 gr. mlevenih badema,2 kašike brašna i malo praška za pecivo.
Fil:250 gr.prah šećera,3 jaja,200 gr. čokolade,100 gr.mlevenih badema,250 gr. putera.
Ispeći kore od navedenih sastojaka pa kada se ohlade iseći na 2 ili 3 dela.
Na pari kuvati jaja,šećer,čokoladu i bademe.Kada se ohladi umutiti sa puterom.
Kore filovati unutra i spolja.Ukrasiti sa bademima.
Potrebno je: 10 jaja, 20 kašika šećera, 200 gr, čokolade, 2 kesice vanil šećera,250 gr. putera, 300 gr.oljuštenih i samlevenih badema,1 kašika brašna.
Badem preliti sa vrelom vodom ,oljuštiti i samleti.
10 belanaca umutiti u čvrst šne pa dodati 10 kašika šećera,mlevene bademe i 1 kašiku brašna. Od ove mase ispeći 4 kore na pek papiru na 180-200 stepeni.
10 žumanaca umutiti sa 10 kašika šećera i čokoladom pa kuvati na pari.Kada se zgusne ohladiti i umutiti sa puterom.Filovati tortu.Ukrasiti sa rendanom čokoladom i bademima.
BADEM TORTA
Kore: 9 jaja,250 gr.šećera,300 gr oljuštenih i samlevenih badema,kora i sok od pomorandže,3 kašike brašna.
Fil:4 belanca,200 gr,kristal šećera,100 gr. šećera u prahu,375 gr. putera.
Umutiti sneg od belanaca,dodati 250 gr. šećera i žumanca, bademe,brašno,koru i sok od pomorandže.Ispeći 3 kore u podmazanom i pek papirom obloženom plehu.
Fil: 200 gr.šećera sa malo vode dobro ušpinovati.Umutiti sneg od 4 belanaca pa dodavati uz mućenje kap po kap ušpinovanog šećera.Mutiti u čvrst sneg.Puter umutiti sa šećerom u prahu pa u njega dodavati kašiku po kašiku umućenog belanca dok se ne dobije vazdušast fil. Filovati tortu unutra i spolja.
BADEM TORTA
Kore: 9 jaja,9 kašika šećera,200 gr. mlevenih badema,2 kašike brašna i malo praška za pecivo.
Fil:250 gr.prah šećera,3 jaja,200 gr. čokolade,100 gr.mlevenih badema,250 gr. putera.
Ispeći kore od navedenih sastojaka pa kada se ohlade iseći na 2 ili 3 dela.
Na pari kuvati jaja,šećer,čokoladu i bademe.Kada se ohladi umutiti sa puterom.
Kore filovati unutra i spolja.Ukrasiti sa bademima.
Re: Torte i kolaci
BOBA TORTA
Ispeći 3 kore: Svaka kora ide: 4 jaja, 4 kašike šećera,4 kašike brašna,4 kašike mlevenih oraha. U jednu koru staviti plus 2 kašike kakaoa. Dobiju se 2 svetle kore i jedna tamna.
Fil: 1 litar mleka, 10 kašika šećera, 10 kašika griza.
Sve se skuva gusto. Ohladiti pa pomešati sa posebno umućenih 250 gr. putera i 250 gr. šećera u prahu.U tako dobijen fil dodati 500 gr. mlevenih oraha(ili više), pa sve dobro umutiti. Pre filovanja kore prskati sa mlekom.
Ispeći 3 kore: Svaka kora ide: 4 jaja, 4 kašike šećera,4 kašike brašna,4 kašike mlevenih oraha. U jednu koru staviti plus 2 kašike kakaoa. Dobiju se 2 svetle kore i jedna tamna.
Fil: 1 litar mleka, 10 kašika šećera, 10 kašika griza.
Sve se skuva gusto. Ohladiti pa pomešati sa posebno umućenih 250 gr. putera i 250 gr. šećera u prahu.U tako dobijen fil dodati 500 gr. mlevenih oraha(ili više), pa sve dobro umutiti. Pre filovanja kore prskati sa mlekom.
Re: Torte i kolaci
ROLAT SA BANANAMA
Ko voli banane može u dve verzije. Patišpanj sa orasima i bez. Evo ovako:
8 jaja, 8 kašika šećera i 7 kašika brašna. Ispeći i testo uviti u rolat.
Ono sa vlažnom salvetom, znate već. Ako hoćete sa orasima onda ovako:
8 jaja, 8 kašika šećera, 8 kašika mlevenih oraha i 1 kašika brašna.
Ispeći testo i uviti u rolat.
U svakom slučaju odlučite se za jednu od ove dve varijante,
Fil:5 kašika oštrog brašna i 6 kašika kristal šećera razmutiti sa malo mleka i to skuvati u 1/2 l. mleka.
Kada se ohladi beli krem umutiti sa 250 gr. putera.Dobije se beli kremasti fil.
Razviti rolat koji ste ispekli po želji, filovati ceo sa belim filom,
preko staviti u dva reda uzduž 4 banane i rolat pažljivo uviti.
Sa spoljne strane rolat premazati sa glazurom od čokolade
100 gr. čokolade malo mleka i putera rastopiti i premazati. Super.
Ko voli banane može u dve verzije. Patišpanj sa orasima i bez. Evo ovako:
8 jaja, 8 kašika šećera i 7 kašika brašna. Ispeći i testo uviti u rolat.
Ono sa vlažnom salvetom, znate već. Ako hoćete sa orasima onda ovako:
8 jaja, 8 kašika šećera, 8 kašika mlevenih oraha i 1 kašika brašna.
Ispeći testo i uviti u rolat.
U svakom slučaju odlučite se za jednu od ove dve varijante,
Fil:5 kašika oštrog brašna i 6 kašika kristal šećera razmutiti sa malo mleka i to skuvati u 1/2 l. mleka.
Kada se ohladi beli krem umutiti sa 250 gr. putera.Dobije se beli kremasti fil.
Razviti rolat koji ste ispekli po želji, filovati ceo sa belim filom,
preko staviti u dva reda uzduž 4 banane i rolat pažljivo uviti.
Sa spoljne strane rolat premazati sa glazurom od čokolade
100 gr. čokolade malo mleka i putera rastopiti i premazati. Super.
Re: Torte i kolaci
NEPEČENA TORTA OD BANANA
250 gr. šećera u prahu, 100 gr. mlevenog keksa,2 žumanca, 200 gr. mlevenih oraha, sok od 1 limuna,3 kašike ruma,4 štangle rastopljene čokolade, 1/2kg banana,1 kesica šlag-krema od vanile,50 gr. žele bombona,još malo ruma.
Umutiti žumanca sa šećerom,dodati keks,orahe,sok od 1 limuna,rum, rastopljenu čokoladu.Masu izjednačiti pa podeliti na 2 dela.Oblikovati na tanjiru na kome će se servirati.Na prvu koru poređati banane,poprskati ih sokom od limuna,posuti sitno seckanim žele bombonama,premazati kremom od vanile i preko toga ide druga kora.
Celu tortu premazati ostatkom krema od vanile ,može i šlagom.
MOJA BANANA TORTA
Ispeći 2 rolata,svaki od 5 jaja,5 kašika šećera ,5 kašika brašna.
Ohladjene rolate premazati sa djemom od kajsija,ponovo uviti i
iseći na komade debljine prsta.
Fil:U 1/2 l.mleka skuvati krem od 5 žumanaca,5 kašika šećera,3 vanil šećera,3 kašike brašna.Kada se ohladi dodati umućen 250 gr. putera sa 250 gr .šećera u prahu.
Na tacnu staviti red isečenih rolatica,pa pola krema,pa tanko isečene banane
poprskane sa limunovim sokom,pa opet red kolutića,pa krem ,pa banane.
Odozgo celu tortu ukrasiti sa šlagom.Umutiti 4 belanca i kap po kap dodavati uz stalno mućenje ušpinovan šećer 200 gr. sa 1 šoljicom vode.
250 gr. šećera u prahu, 100 gr. mlevenog keksa,2 žumanca, 200 gr. mlevenih oraha, sok od 1 limuna,3 kašike ruma,4 štangle rastopljene čokolade, 1/2kg banana,1 kesica šlag-krema od vanile,50 gr. žele bombona,još malo ruma.
Umutiti žumanca sa šećerom,dodati keks,orahe,sok od 1 limuna,rum, rastopljenu čokoladu.Masu izjednačiti pa podeliti na 2 dela.Oblikovati na tanjiru na kome će se servirati.Na prvu koru poređati banane,poprskati ih sokom od limuna,posuti sitno seckanim žele bombonama,premazati kremom od vanile i preko toga ide druga kora.
Celu tortu premazati ostatkom krema od vanile ,može i šlagom.
MOJA BANANA TORTA
Ispeći 2 rolata,svaki od 5 jaja,5 kašika šećera ,5 kašika brašna.
Ohladjene rolate premazati sa djemom od kajsija,ponovo uviti i
iseći na komade debljine prsta.
Fil:U 1/2 l.mleka skuvati krem od 5 žumanaca,5 kašika šećera,3 vanil šećera,3 kašike brašna.Kada se ohladi dodati umućen 250 gr. putera sa 250 gr .šećera u prahu.
Na tacnu staviti red isečenih rolatica,pa pola krema,pa tanko isečene banane
poprskane sa limunovim sokom,pa opet red kolutića,pa krem ,pa banane.
Odozgo celu tortu ukrasiti sa šlagom.Umutiti 4 belanca i kap po kap dodavati uz stalno mućenje ušpinovan šećer 200 gr. sa 1 šoljicom vode.
Re: Torte i kolaci
TORTA BELA DOLINA
Potrebno je za koru: 18 belanaca,900 gr. šećera,3 kašike sirćeta.
Za preliv: 400 gr. bele čokolade,125 gr. putera i 2 jajeta
Za fil: 18 žumanaca,10 kašika brašna,0,5 litara mleka,275 gr. putera i 3 dcl.šlaga.
Ulupati sneg od 6 belanaca sa 300 gr. šećera i kašikom sirćeta.
Sipati u podmazan pleh i peći u blago zagrejanoj rerni.To ponovite još 2 puta da dobijete 3 kore.Zatim na tihoj vatri otopite belu čokoladu i maslac.
Posebno umutite čvrstu penu od dva belanca,dodajte žumanca pa polako sipajte u čokoladu uz lagano mešanje.Vruć preliv sipati preko sve tri kore i ostaviti da se stegne.
Potom na pari skuvati krem od mleka sa šećerom,brašnom i žumancima.Kada se krem ohladi dodati umućen puter. Šlag posebno umutiti.Tortu filujte tako što ćete na koru sa prelivom od čokolade staviti krem,pa šlag,pa koru,krem,šlag,koru i na kraju šlag preko cele torte.
Potrebno je za koru: 18 belanaca,900 gr. šećera,3 kašike sirćeta.
Za preliv: 400 gr. bele čokolade,125 gr. putera i 2 jajeta
Za fil: 18 žumanaca,10 kašika brašna,0,5 litara mleka,275 gr. putera i 3 dcl.šlaga.
Ulupati sneg od 6 belanaca sa 300 gr. šećera i kašikom sirćeta.
Sipati u podmazan pleh i peći u blago zagrejanoj rerni.To ponovite još 2 puta da dobijete 3 kore.Zatim na tihoj vatri otopite belu čokoladu i maslac.
Posebno umutite čvrstu penu od dva belanca,dodajte žumanca pa polako sipajte u čokoladu uz lagano mešanje.Vruć preliv sipati preko sve tri kore i ostaviti da se stegne.
Potom na pari skuvati krem od mleka sa šećerom,brašnom i žumancima.Kada se krem ohladi dodati umućen puter. Šlag posebno umutiti.Tortu filujte tako što ćete na koru sa prelivom od čokolade staviti krem,pa šlag,pa koru,krem,šlag,koru i na kraju šlag preko cele torte.
Re: Torte i kolaci
TORTA OD BELE ČOKOLADE
Za kore: 6 jaja,6 kašika šećera,2 kašike brašna,kašika kakaoa,70 gr. strugane čokolade za jelo i kuvanje.
Za fil: Pola litre mleka,4 kašike oštrog brašna,200 gr. šećera, 200-300 gr. bele čokolade, 350 gr. putera, i pola litre šlaga.
Umutiti 6 žumanaca sa šećerom,dodati brašno,kakao,struganu čokoladu i čvrsto ulupan sneg od 6 belanaca.Sve lagano izmešati i ispeći 3 kore.
Za fil umutiti 4 kašike brašna,200 gr. šećera, sa malo mleka i sipati u kipuće mleko i dodati belu čokoladu. Skuvati kao za puding.Kada se masa ohladi dodati umućen puter i sve umutiti dobro.
Na prvu koru staviti deo fila pa šlag pa koru pa fil pa šlag i treću koru i deo fila i ostatkom šlaga celu tortu premazati.Ukrasuti prema svome nahodenju.
Lepo je sa kolutovima pomorandže.
Za kore: 6 jaja,6 kašika šećera,2 kašike brašna,kašika kakaoa,70 gr. strugane čokolade za jelo i kuvanje.
Za fil: Pola litre mleka,4 kašike oštrog brašna,200 gr. šećera, 200-300 gr. bele čokolade, 350 gr. putera, i pola litre šlaga.
Umutiti 6 žumanaca sa šećerom,dodati brašno,kakao,struganu čokoladu i čvrsto ulupan sneg od 6 belanaca.Sve lagano izmešati i ispeći 3 kore.
Za fil umutiti 4 kašike brašna,200 gr. šećera, sa malo mleka i sipati u kipuće mleko i dodati belu čokoladu. Skuvati kao za puding.Kada se masa ohladi dodati umućen puter i sve umutiti dobro.
Na prvu koru staviti deo fila pa šlag pa koru pa fil pa šlag i treću koru i deo fila i ostatkom šlaga celu tortu premazati.Ukrasuti prema svome nahodenju.
Lepo je sa kolutovima pomorandže.
Re: Torte i kolaci
BISINA TORTA
Ispeći 4 kore posebno.Svaka ide 4 jaja,4 kašike šećera i 3 kašike brašna.
Fil: 10 žumanaca sa 10 kašika prah šećera ,2 kašike brašna i pola litre mleka.
Skuvati krem. Dodati 250 gr. putera i 2-3 vanil šećera. Filovati tortu unutra i spolja.
Posuti sa seckanim orasima.
Ispeći 4 kore posebno.Svaka ide 4 jaja,4 kašike šećera i 3 kašike brašna.
Fil: 10 žumanaca sa 10 kašika prah šećera ,2 kašike brašna i pola litre mleka.
Skuvati krem. Dodati 250 gr. putera i 2-3 vanil šećera. Filovati tortu unutra i spolja.
Posuti sa seckanim orasima.
Re: Torte i kolaci
BELINDA TORTA
Kore:
Umutiti 4 belanca, 8 kašika šećera, 100 gr.oljuštenog i mlevenog badema, 1 kašika griza. Napraviti ukupno tri kore. Svaku mutiti posebno i peći posebno.
Fil:
Na pari kuvati 12 žumanaca, 8 kašika šećera, pred kraj kuvanja dodati 200 gr. bele čokolade.Ohladiti i sjediniti sa umućenim 250 gr. putera i 1 šlagom (slag sa mlekom) ili 250 ml. umućene slatke pavlake.
Kora fil, kora fil, kora. Odozgo dva do tri šlaga ili 300 ml.umućene slatke pavlake.
Kore:
Umutiti 4 belanca, 8 kašika šećera, 100 gr.oljuštenog i mlevenog badema, 1 kašika griza. Napraviti ukupno tri kore. Svaku mutiti posebno i peći posebno.
Fil:
Na pari kuvati 12 žumanaca, 8 kašika šećera, pred kraj kuvanja dodati 200 gr. bele čokolade.Ohladiti i sjediniti sa umućenim 250 gr. putera i 1 šlagom (slag sa mlekom) ili 250 ml. umućene slatke pavlake.
Kora fil, kora fil, kora. Odozgo dva do tri šlaga ili 300 ml.umućene slatke pavlake.
Re: Torte i kolaci
BELA TORTA
12 belanaca umutiti sa 12 kašika šećera, dodati 12 žumanaca i 24 kašike oraha, 5 kašika mrvica ili mlevenog keksa. Peći 4 kore posebno.
Fil: 300 gr. šećera, 4 vanil šećera,4 kašike brašna i pola litre mleka.Skuvati gusti krem. Kada se ohladi dodati 250 gr. umućenog putera. Filovati tortu unutra i spolja. Posuti sa seckanim orasima.
12 belanaca umutiti sa 12 kašika šećera, dodati 12 žumanaca i 24 kašike oraha, 5 kašika mrvica ili mlevenog keksa. Peći 4 kore posebno.
Fil: 300 gr. šećera, 4 vanil šećera,4 kašike brašna i pola litre mleka.Skuvati gusti krem. Kada se ohladi dodati 250 gr. umućenog putera. Filovati tortu unutra i spolja. Posuti sa seckanim orasima.
Re: Torte i kolaci
EGIPATSKA TORTA
Kore: 10 belanaca,10 kašika šećera, 10 žumanaca,10 kašika mlevenih oraha,2 kašike ulja, malo ruma
Fil: 8 žumanaca,8 kašika šećera, 6 kašika brašna,1/2 l.mleka,200 gr. putera,200 gr. šećera u prahu.
Umutiti belanca sa šećerom dodati žumanca, mlevene orahe i 2 kašike ulja.
Dobijenu masu peci u vecem plehu, a pecenu koru iseci na 4 dela po dužini i svaku
poprskati sa rumom.Umutiti žumanca sa šećerom i brašnom.
Dobijenu masu razrediti sa malo hladnog mleka.Pola litre mleka staviti da proključa ,dodati 4 kašike šećera i u laganom mlazu sipati u vrijuće mleko i skuvati gust krem (da ne zagori).Ostaviti da se ohladi.Umutiti 200 gr. putera sa 200 gr. šećera u prahu dodati u ohladjen fil ,sve dobro zajedno umutiti i filovati tortu.
Kore: 10 belanaca,10 kašika šećera, 10 žumanaca,10 kašika mlevenih oraha,2 kašike ulja, malo ruma
Fil: 8 žumanaca,8 kašika šećera, 6 kašika brašna,1/2 l.mleka,200 gr. putera,200 gr. šećera u prahu.
Umutiti belanca sa šećerom dodati žumanca, mlevene orahe i 2 kašike ulja.
Dobijenu masu peci u vecem plehu, a pecenu koru iseci na 4 dela po dužini i svaku
poprskati sa rumom.Umutiti žumanca sa šećerom i brašnom.
Dobijenu masu razrediti sa malo hladnog mleka.Pola litre mleka staviti da proključa ,dodati 4 kašike šećera i u laganom mlazu sipati u vrijuće mleko i skuvati gust krem (da ne zagori).Ostaviti da se ohladi.Umutiti 200 gr. putera sa 200 gr. šećera u prahu dodati u ohladjen fil ,sve dobro zajedno umutiti i filovati tortu.
Re: Torte i kolaci
GARIBALDI TORTA
Kora: 7 belanaca, 250 gr. šećera u prahu,
250 gr. mlevenih lešnika.
Fil: 7 žumanaca,7 kašika šećera,3 kašike jake crne kafe,
100 gr. putera, 60 gr. rendane čokolade.
Ulupati čvrst sneg od belanaca, dodati šećer i lešnike.
Peći 2 kore.
Za fil umutiti žumanca sa šećerom,dodati kafu, rendanu čokoladu pa na pari kuvati dok se ne zgusne.Kada se ohladi dodati penasto umućen puter. Ovim filom filovati celu tortu.
Spolja ukrasiti sa istucanim lešnicima.
Kora: 7 belanaca, 250 gr. šećera u prahu,
250 gr. mlevenih lešnika.
Fil: 7 žumanaca,7 kašika šećera,3 kašike jake crne kafe,
100 gr. putera, 60 gr. rendane čokolade.
Ulupati čvrst sneg od belanaca, dodati šećer i lešnike.
Peći 2 kore.
Za fil umutiti žumanca sa šećerom,dodati kafu, rendanu čokoladu pa na pari kuvati dok se ne zgusne.Kada se ohladi dodati penasto umućen puter. Ovim filom filovati celu tortu.
Spolja ukrasiti sa istucanim lešnicima.
Re: Torte i kolaci
GARBO TORTA
Potrebno: Kore: 12 belanaca,12 kašika šećera,300 gr. oraha, 9 kašika od fila
Fil: 12 žumanaca, 12 kašika šećera u prahu, 200 gr. čokolade,250 gr. putera.
Prvo se umuti fil pa kora.
Umutiti penasto puter sa šećerom u prahu, 12 žumanaca i kada je dobro umućeno
dodati 200 gr. otopljene čokolade.Sve zajedno dobro umutiti.
Kora:Umutiti sneg od 12 belanaca,dodavati postepeno 12 kašika šećera i na kraju
300 gr. mlevenih oraha i 9 kašika od pripremljenog fila.
Masu peći u šerpi od 4 litra podmazanoj i papirom obloženoj na 180-200 stepeni 25-30 min.
ili peći 3-4 kore posebno.ili u velikom plehu pa iseći na 3-4 kore.
Gotove kore filovati već pripremljenim filom.Ukrasiti sa rendanom čokoladom
ili mlevenim orasima ili prema vašem nahođenju
Potrebno: Kore: 12 belanaca,12 kašika šećera,300 gr. oraha, 9 kašika od fila
Fil: 12 žumanaca, 12 kašika šećera u prahu, 200 gr. čokolade,250 gr. putera.
Prvo se umuti fil pa kora.
Umutiti penasto puter sa šećerom u prahu, 12 žumanaca i kada je dobro umućeno
dodati 200 gr. otopljene čokolade.Sve zajedno dobro umutiti.
Kora:Umutiti sneg od 12 belanaca,dodavati postepeno 12 kašika šećera i na kraju
300 gr. mlevenih oraha i 9 kašika od pripremljenog fila.
Masu peći u šerpi od 4 litra podmazanoj i papirom obloženoj na 180-200 stepeni 25-30 min.
ili peći 3-4 kore posebno.ili u velikom plehu pa iseći na 3-4 kore.
Gotove kore filovati već pripremljenim filom.Ukrasiti sa rendanom čokoladom
ili mlevenim orasima ili prema vašem nahođenju
Re: Torte i kolaci
GRILIJAŠ TORTA
Ispeći dve kore. Za jednu je potrebno 5 jaja,5 kašika šećera,5 kašika oraha i jedna kašika brašna.
Ostaviti kore da se ohlade.
Uspinovati šolju od bele kafe šećera,dodati 300 gr seckanih oraha,
brzo promešati i izručiti na dasku pokvašenu vodom.
Kada se ohladi grilijaš istucati.ili samleti.
FIL: 5 jaja,300 gr kristal šećera,5 kašika mleka.
Mikserom umutiti i kuvati fil na pari.
Kada se ohladi dodati 250 gr umućenog putera i zajedno umutiti.
Fil podeliti na dva dela. U jedan deo staviti istucan grilijaš a u drugi deo 4 štangle rastopljene čokolade.
Žuti fil sa grilijašem staviti između dve kore a braon fil staviti
odozgo i sa strane. Tortu ukrasiti.
Ispeći dve kore. Za jednu je potrebno 5 jaja,5 kašika šećera,5 kašika oraha i jedna kašika brašna.
Ostaviti kore da se ohlade.
Uspinovati šolju od bele kafe šećera,dodati 300 gr seckanih oraha,
brzo promešati i izručiti na dasku pokvašenu vodom.
Kada se ohladi grilijaš istucati.ili samleti.
FIL: 5 jaja,300 gr kristal šećera,5 kašika mleka.
Mikserom umutiti i kuvati fil na pari.
Kada se ohladi dodati 250 gr umućenog putera i zajedno umutiti.
Fil podeliti na dva dela. U jedan deo staviti istucan grilijaš a u drugi deo 4 štangle rastopljene čokolade.
Žuti fil sa grilijašem staviti između dve kore a braon fil staviti
odozgo i sa strane. Tortu ukrasiti.
Re: Torte i kolaci
DUBROVAČKA TORTA
Potrebno je:
8 jaja
300gr. mlevenih oraha
300gr.oljuštenih i samlevenih badema
20 kašika šećera
korica od jednog limuna i sok
korica od jedne pomorandže i sok
Umutiti 8 žumanaca sa 8 kašika šećera, dodati mlevene orahe, sok i koricu od jedne pomorandže a potom sipati u namazan i brašnom posut kalup za tortu.
Zatim:
Napraviti čvrst sneg od 8 belanaca i preostalog šećera. Dodati bademe, sok i koricu od limuna.Preliti preko prve smese. Peći na 150 C oko 45 min. Ukrasiti glazurom od čokolade
Potrebno je:
8 jaja
300gr. mlevenih oraha
300gr.oljuštenih i samlevenih badema
20 kašika šećera
korica od jednog limuna i sok
korica od jedne pomorandže i sok
Umutiti 8 žumanaca sa 8 kašika šećera, dodati mlevene orahe, sok i koricu od jedne pomorandže a potom sipati u namazan i brašnom posut kalup za tortu.
Zatim:
Napraviti čvrst sneg od 8 belanaca i preostalog šećera. Dodati bademe, sok i koricu od limuna.Preliti preko prve smese. Peći na 150 C oko 45 min. Ukrasiti glazurom od čokolade
Re: Torte i kolaci
DIPLOMAT TORTA
Kora: 10 jaja,10 kašika šećera,7 kašika brašna,šaka mlevenih oraha.
Fil: 5 kesica šlaga,1 konzerva ananasa, 500 gr. banana,3 pomorandže,1-2 kivija.
Umutiti belanca sa šećerom dodati žumanca, brašno i šaku mlevenih oraha.
Podmazati pleh i sipati masu te ispeći. Koru preseći na 2 dela.
Umutiti šlag. Iseckati voće.
Prvu koru poprskati sa sokom od ananasa iz konzerve,zatim preko kore naneti debeo sloj šlaga,preko šlaga seckano voće,zatim ponovo koru poprskanu sa sokom od ananasa pa šlag ,pa voće i na kraju celu tortu ukrasiti sa šlagom.
DIPLOMAT TORTA na drugi način
Kore: Od 5 jaja,100 gr. šećera,120 gr. brašna i 2 kašike ulja
Peku se tri kore posebno ili jedna pa se iseče,
kada se ohladi,na tri dela.
Fil: Pola litre pavlake se umuti u šlag zašećeren po ukusu.
Posebno se pripremi seckano voće: jagode iz kompota ili zamrzivača, seckane breskve iz kompota, seckan ananas iz kompota, sveža pomorandža, kivi,poneka višnja iz kompota ili zamrznuta.
Svaku koru nakvasiti sa sokom od ananas kompota,pa preko namazati šlag,pa preko šlaga ravnomerno rasporediti voće.
Tako dva puta. Preko treće završne kore ide šlag. Odozgo ukrasiti sa voćem.
Kora: 10 jaja,10 kašika šećera,7 kašika brašna,šaka mlevenih oraha.
Fil: 5 kesica šlaga,1 konzerva ananasa, 500 gr. banana,3 pomorandže,1-2 kivija.
Umutiti belanca sa šećerom dodati žumanca, brašno i šaku mlevenih oraha.
Podmazati pleh i sipati masu te ispeći. Koru preseći na 2 dela.
Umutiti šlag. Iseckati voće.
Prvu koru poprskati sa sokom od ananasa iz konzerve,zatim preko kore naneti debeo sloj šlaga,preko šlaga seckano voće,zatim ponovo koru poprskanu sa sokom od ananasa pa šlag ,pa voće i na kraju celu tortu ukrasiti sa šlagom.
DIPLOMAT TORTA na drugi način
Kore: Od 5 jaja,100 gr. šećera,120 gr. brašna i 2 kašike ulja
Peku se tri kore posebno ili jedna pa se iseče,
kada se ohladi,na tri dela.
Fil: Pola litre pavlake se umuti u šlag zašećeren po ukusu.
Posebno se pripremi seckano voće: jagode iz kompota ili zamrzivača, seckane breskve iz kompota, seckan ananas iz kompota, sveža pomorandža, kivi,poneka višnja iz kompota ili zamrznuta.
Svaku koru nakvasiti sa sokom od ananas kompota,pa preko namazati šlag,pa preko šlaga ravnomerno rasporediti voće.
Tako dva puta. Preko treće završne kore ide šlag. Odozgo ukrasiti sa voćem.
Re: Torte i kolaci
DINASTIJA TORTA
Potrebno:Kore: 10 belanaca,300 gr. šećera,200 gr. seckanih oraha, 2 ravne kasike brašna
Fil: 250 gr/ putera,250 gr. šećera u prahu,10 žumanaca,1/2 litre mleka,2 pudinga od vanile,
,3 štangle čokolade.
Umutiti sneg od 10 belanaca,dodavati postepeno šećer,na kraju seckane orahe i brašno.
Lagano izmešati i peći u šerpi od 4 litre podmazanoj ,ili svaku koru posebo .
Treba 3 kore.
U pola litre mleka skuvati 2 pudinga od vanile. Ohladiti.
Umutiti penasto puter,dodati šećer u prahu i 10 žumanaca.Sve umutiti pa dodati ohlađen puding od vanile.
Sve zajedno umutiti da bude vazdušasto.Fil podeliti na dva dela.
U jedan malo manji staviti omekšalu čokoladu a druga polovina fila malo veća ostaje žuta.
Tortu filovati ovako: kora ,jedan fil,kora drugi fil ,kora i spolja je isfilovati sa žutim filom.
Potrebno:Kore: 10 belanaca,300 gr. šećera,200 gr. seckanih oraha, 2 ravne kasike brašna
Fil: 250 gr/ putera,250 gr. šećera u prahu,10 žumanaca,1/2 litre mleka,2 pudinga od vanile,
,3 štangle čokolade.
Umutiti sneg od 10 belanaca,dodavati postepeno šećer,na kraju seckane orahe i brašno.
Lagano izmešati i peći u šerpi od 4 litre podmazanoj ,ili svaku koru posebo .
Treba 3 kore.
U pola litre mleka skuvati 2 pudinga od vanile. Ohladiti.
Umutiti penasto puter,dodati šećer u prahu i 10 žumanaca.Sve umutiti pa dodati ohlađen puding od vanile.
Sve zajedno umutiti da bude vazdušasto.Fil podeliti na dva dela.
U jedan malo manji staviti omekšalu čokoladu a druga polovina fila malo veća ostaje žuta.
Tortu filovati ovako: kora ,jedan fil,kora drugi fil ,kora i spolja je isfilovati sa žutim filom.
Re: Torte i kolaci
HILANDAR TORTA
Potrebno je: 15 jaja,300 gr. čokolade za kuvanje,15 kašika šećera,125 gr. putera, 250 gr mlevenih oraha,2 kašike kakaoa, i nekoliko celih oraha za ukrašavanje.
Napraviti koru od 10 jaja,10 kašika šećera,10 kašika mlevenih oraha, 2 kašike kakaoa.
Peći oko 30 minuta na 200 stepeni. Dobijenu koru podeliti na 3 dela.
Fil: 300 gr. čokolade istopiti sa 125 gr. putera na pari.
U drugoj posudi umutiti sneg od 5 belanaca i 5 kašika šećera.
U istopljenu i prohladjenu čokoladu i puter dodati 5 žumanaca i kašiku po kašiku sneg od belanaca. Filovati.Gotovu tortu ukrasiti sa polutkama oraha.
Potrebno je: 15 jaja,300 gr. čokolade za kuvanje,15 kašika šećera,125 gr. putera, 250 gr mlevenih oraha,2 kašike kakaoa, i nekoliko celih oraha za ukrašavanje.
Napraviti koru od 10 jaja,10 kašika šećera,10 kašika mlevenih oraha, 2 kašike kakaoa.
Peći oko 30 minuta na 200 stepeni. Dobijenu koru podeliti na 3 dela.
Fil: 300 gr. čokolade istopiti sa 125 gr. putera na pari.
U drugoj posudi umutiti sneg od 5 belanaca i 5 kašika šećera.
U istopljenu i prohladjenu čokoladu i puter dodati 5 žumanaca i kašiku po kašiku sneg od belanaca. Filovati.Gotovu tortu ukrasiti sa polutkama oraha.
Re: Torte i kolaci
INDIJANSKO SELO TORTA
300 gr. seckanih oraha staviti u dobro podmazan pleh i posuti brašnom.Odozgo narendati malo putera.Umutiti 10 belanaca sa 10 kašika šećera,dodati 6 kašika brašna i 1 kašičicu praška za pecivo.Sipati preko oraha i ispeći koru.
Fil: Skuvati 6 pudinga od vanile u 1 l.mleka.Umutiti 10 žumanaca sa 10 kašika šećera u prahu.Umutiti 375 gr. putera( jedan ipo) sa 200 gr. šećera u prahu pa sastaviti sa umućenim žumancima.U to dodavati kašiku po kašiku ohladenog pudinga uz stalno mešanje.Dobijeni krem podeliti na 2 dela.Jedan deo ostaje žut a u drugi dodati 150 gr. otopljene čokolade i 200 gr. eurokrema.Pečenu koru izvaditi iz pleha i staviti na tacnu sa orasima na gore.Uzeti 20 korneta za sladoled i svaki naizmenično puniti žutim i čokoladnim filom( kašičica žutog pa kašičica čokoladnog fila dok se korneti ne napune.Ostatak fila pomešati i premazati koru odozgo i sa strane.Kornete poređati po celoj torti( zabadati u koru ).3-4 kesice šlaga ili pola litre slatke pavlake umutiti i špricem ga ubacivati izmedu korneta tako da vrhovi korneta vire iz šlaga. Vrhove korneta možete preliti sa čokoladom.
300 gr. seckanih oraha staviti u dobro podmazan pleh i posuti brašnom.Odozgo narendati malo putera.Umutiti 10 belanaca sa 10 kašika šećera,dodati 6 kašika brašna i 1 kašičicu praška za pecivo.Sipati preko oraha i ispeći koru.
Fil: Skuvati 6 pudinga od vanile u 1 l.mleka.Umutiti 10 žumanaca sa 10 kašika šećera u prahu.Umutiti 375 gr. putera( jedan ipo) sa 200 gr. šećera u prahu pa sastaviti sa umućenim žumancima.U to dodavati kašiku po kašiku ohladenog pudinga uz stalno mešanje.Dobijeni krem podeliti na 2 dela.Jedan deo ostaje žut a u drugi dodati 150 gr. otopljene čokolade i 200 gr. eurokrema.Pečenu koru izvaditi iz pleha i staviti na tacnu sa orasima na gore.Uzeti 20 korneta za sladoled i svaki naizmenično puniti žutim i čokoladnim filom( kašičica žutog pa kašičica čokoladnog fila dok se korneti ne napune.Ostatak fila pomešati i premazati koru odozgo i sa strane.Kornete poređati po celoj torti( zabadati u koru ).3-4 kesice šlaga ili pola litre slatke pavlake umutiti i špricem ga ubacivati izmedu korneta tako da vrhovi korneta vire iz šlaga. Vrhove korneta možete preliti sa čokoladom.
Re: Torte i kolaci
TORTA OD JABUKA
1,5 kg jabuka kiselih očistiti iseći na pola pa uzeti kalup za tortu,
premazati ga sa puterom, posuti seckanim orasima ili bademima
po želji( jedno 50 gr.) Poređati jabuke posuti sa šećerom malo
poprskati sa vodom i staviti u rernu da se ispeku.
Kada dobiju zlatno žutu boju i meke su ( voditi računa da se ne prepeku)
sipati preko njih patišpanj od: 4 jaja 4 kašike šećera i 4 kašike brašna
i malo zejtina.
Kada je patišpan pečen izvaditi i prevrnuti na tanjir tako da su jabuke odozgo.
Kada se ohladi preliti sa skuvanim pudingom od vanile sa malo putera
Gušći znači manje od pola litre mleka.Preliti preko jabuka.
Kada se ohladi sve premazati sa šlagom. Ostaviti u frižideru.
1,5 kg jabuka kiselih očistiti iseći na pola pa uzeti kalup za tortu,
premazati ga sa puterom, posuti seckanim orasima ili bademima
po želji( jedno 50 gr.) Poređati jabuke posuti sa šećerom malo
poprskati sa vodom i staviti u rernu da se ispeku.
Kada dobiju zlatno žutu boju i meke su ( voditi računa da se ne prepeku)
sipati preko njih patišpanj od: 4 jaja 4 kašike šećera i 4 kašike brašna
i malo zejtina.
Kada je patišpan pečen izvaditi i prevrnuti na tanjir tako da su jabuke odozgo.
Kada se ohladi preliti sa skuvanim pudingom od vanile sa malo putera
Gušći znači manje od pola litre mleka.Preliti preko jabuka.
Kada se ohladi sve premazati sa šlagom. Ostaviti u frižideru.
Страна 3 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму